Dopustil se nejstrašnějších krutostí. Film líčí, jak Italové lovili mafiánského bosse

Reuters Kultura Reuters, Kultura
7. 9. 2024 6:41
O italském mafiánovi Matteovi Messinovi Denarovi vyšetřovatelé věděli leccos. Že rád nosí značkové oblečení a rolexky. Nebo že hraje počítačové hry. Znali také seznam jeho obětí. Tři desítky let ale nedokázali zjistit, kde se gangster skrývá. Chytili ho až na jaře 2023 před soukromou klinikou v Palermu. Brzy nato zemřel na rakovinu, aniž by vyzradil podrobnosti o své zločinecké organizaci.
Film The Sicilian Letters zatím nemá českého distributora. Foto: Giulia Parlato | Video: Les Films du Losange

O posledním z velkých bossů italského podsvětí, šéfovi sicilské mafie Cosa Nostra a zřejmě nejhledanějším muži v novodobé historii země, vypráví nový hraný film nazvaný The Sicilian Letters. Tento týden měl premiéru na benátském festivalu.

Zaměřuje se na krátké období ze začátku tisíciletí, kdy se Denaro skrýval na rodné Sicílii. A ptá se, zda italská policie od roku 1993, kdy na něj vydala zatykač, opravdu dělala vše pro to, aby ho dopadla.

"Jak je možné, že naše země, jejíž kulturu obdivuje celý svět, tak dlouho nedokázala vzdorovat tak strašné průměrnosti a dovolila tomu člověku, aby se tolik let vyhýbal spravedlnosti?" ptá se italský herec Toni Servillo. Ten už ztvárnil bývalé premiéry své země Giulia Andreottiho a Silvia Berlusconiho. V novince se ujal hlavní role bývalého starosty, jenž se snaží vylákat mafiána z úkrytu.

Snímek napsali i režírovali Antonio Piazza a Fabio Grassadonia. Při tvorbě scénáře se inspirovali tím, čemu se ve světě italské mafie říkalo pizzini - jednalo se o papírky se zašifrovanými vzkazy, které Denaro z úkrytu posílal přes sérii poslíčků. Tímto způsobem řídil své impérium.

Policie našla desítky vzkazů v roce 2006, kdy dopadla tehdejšího šéfa sicilské mafie Bernarda Provenzana. Po něm moc převzal právě Denaro.

Toni Servillo hraje bývalého starostu, který má vylákat mafiána z úkrytu.
Toni Servillo hraje bývalého starostu, který má vylákat mafiána z úkrytu. | Foto: Giulia Parlato

"Z těch vzkazů prosvítá jeho lidská stránka," tvrdí Elio Germano, který ve filmu hraje gangstera inspirovaného Denarem. Postava má drobně změněné jméno, ve snímku ji oslovují Matteo.

"Je důležité si uvědomit, že to opravdu byl člověk. Uměl být hodný, citlivý, a dokonce dodržovat jistá pravidla. Také se ale dopouštěl těch nejstrašnějších krutostí. Což je znepokojivé, protože to ukazuje, že v každém z nás dříme potenciál stát se někým takovým," myslí si herec.

Toni Servillo ztělesnil někdejšího starostu a zároveň Denarova kmotra. Na začátku filmu po šesti letech opouští vězení. Přišel o svou politickou kariéru, peníze i manželku a nemá co dalšího ztratit. Nemůže ani dokončit svůj luxusní hotel, který ještě před zatčením rozestavěl ilegálně. V tu chvíli mu policie předkládá lákavou nabídku: dáme vám povolení dostavět hotel, pokud nám můžete vypátrat svého kmotřence Mattea.

Mafiánovi nedávno zemřel otec, s nímž se bývalý starosta znal. A gangster ze sentimentu skutečně odpoví na vzkaz bývalého politika. Zprávy, které si začnou posílat, mají vést až k jejich osobnímu setkání, při němž chce policie zločince zatknout.

Také Servillova postava je fiktivní, avšak inspirovaná bývalým starostou mafiánova rodného města Catellem Polumbem, který si roku 2004 s gangsterem skutečně korespondoval prostřednictvím pizzini. Díky nim policie obávaného zločince už tehdy málem dopadla.

Toni Servillo a Elio Germano ve filmu The Sicilian Letters.
Toni Servillo a Elio Germano ve filmu The Sicilian Letters. | Foto: Giulia Parlato

"Ten starosta nám připomínal archetypální postavu z italských komedií," poznamenává jeden z režisérů filmu Fabio Grassadonia.

Právě když s kolegou začátkem loňského roku na projektu pracovali, byl Denaro zatčen. V dalších týdnech italský tisk o mafiánovi přinesl další informace, v jejichž důsledku režiséři ještě drobně upravili scénář.

"Naštěstí celkový obraz jeho samotného i světa, který si kolem sebe vybudoval, vcelku odpovídal našim představám, takže jsme to nemuseli předělávat drasticky," doplňuje Grassadonia.

S Antoniem Piazzou už v poslední dekádě natočil dvě kriminálky, Salvo z roku 2013 a Sicilské přízraky, oceněné za scénář na americkém festivalu Sundance. Jednu z vedlejších rolí ve své novince autoři svěřili slovenské herečce Barboře Bobuľové, která od poloviny 90. let minulého století žije v Itálii.

The Sicilian Letters jsou jedním z 21 filmů, jež na benátském festivalu soutěží o hlavní cenu Zlatého lva. Vítěz bude znám v sobotu večer.

Matteo Messina Denaro patřil mezi deset nejhledanějších zločinců světa. Dle policie byl zodpovědný za vraždy a útoky, které Cosa Nostra spáchala v letech 1992 a 1993. Zemřely při nich stovky soudců, politiků a kněží, další přišli o život při bombových útocích ve Florencii, Římě a Miláně.

Mafián měl na svědomí také únos a zabití jedenáctiletého syna jiného gangstera, který donášel policii. Sám Denaro údajně prohlásil, že by svými oběťmi dokázal "zaplnit hřbitov". Po zatčení byl umístěn ve vězení s přísnou ostrahou. Tou dobou už ale třetím rokem zápasil s rakovinou tlustého střeva. Navzdory dvěma operacím se mu zhoršil zdravotní stav, upadl do kómatu a po odpojení od umělé výživy vloni zemřel.

Video: Jací bychom byli frajeři my? Dnes se lidé hroutí pod srandovními tlaky, říká Hofmann (16. 8. 2024)

"Odhodlání riskovat a postavit se silnějšímu? Mělo by zajímat každého, kdo má v sobě základní morální kodex," říká herec Martin Hofmann o filmu Vlny. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy