Zlobři jsou jako cibule. V Hollywoodu točí nového Shreka, namluví ho původní herci

Kultura Kultura
10. 7. 2024 8:48
Filmové studio DreamWorks se po 16 letech vrátí k sérii animovaných komedií o zeleném zlobrovi z močálové chaloupky Shrekovi, který za pomoci chvástavého osla vysvobodil zakletou princeznu Fionu ze spárů draka. V roce 2026 do kin zamíří pátý díl ságy, na němž se podílejí původní hvězdy, oznámila firma v úterý večer.
Zeleného zlobra Shreka už popáté namluví Mike Myers.
Zeleného zlobra Shreka už popáté namluví Mike Myers. | Foto: DreamWorks

Shrekovi a Fioně v anglické verzi opět propůjčí hlas Mike Myers a herečka Cameron Diaz, osla znovu nadabuje Eddie Murphy. Diváci je na plátně uslyší čtvrt století poté, co se objevili v prvním dílu na motivy stejnojmenné pohádkové knihy Williama Steiga. Film bude mít světovou premiéru 1. července 2026, informoval server Variety.com.

Zda se na novince má podílet také Antonio Banderas, jehož animovaný Kocour v botách se v letech 2011 a 2022 dočkal dvou samostatných filmů, není jasné. Nový příběh z království Za sedmero horami natočí Američan Walt Dohrn, který pracoval na scénáři předešlých částí a režíroval několik filmů z jiné animované série Trollové, doplňuje web The Hollywood Reporter.

Původní Shrek převracel naruby klasické motivy a zažitá schémata z disneyovských pohádek. Oproti tradičním hrdinům upřednostňoval outsidery, citoval filmy jako Gladiátora či Matrix a průpovídky jeho hrdinů, například úvaha, proč "jsou zlobři jako cibule", často mířily k nečekaným pointám. "Shrekovy příběhy byly vždycky zakotveny v pohádkovém světě, zároveň se více či méně zdařile vyjadřovaly k současnosti," napsalo o nich Aktuálně.cz.

Že nyní po letech vzniká Shrek 5, před pár týdny prozradil herec Eddie Murphy. "Začali jsme na tom dělat před několika měsíci. Nadaboval jsem první dějství a letos to dokončíme. Takže další Shrek bude. A hned po něm dostane svůj film osel," prohlásil v interview pro web Collider.com.

Studio DreamWorks oznámilo Shreka 5 na sociálních sítích krátkým animovaným klipem. Doprovází jej úryvek z písně All Star od americké rockové kapely Smash Mouth. Ta roku 2001 zněla v úvodu prvního Shreka. Frontman skupiny Steve Harwell vloni zemřel, bylo mu 56 let.

Čtyři celovečerní snímky ze série Shrek měly premiéru v letech 2001 až 2010, ten první obdržel Oscara pro nejlepší animovaný film. V kinech byl nejúspěšnější Shrek 2, který roku 2004 celosvětově utržil 928,9 milionu dolarů. Oba dva první díly soutěžily o prestižní Zlatou palmu na festivalu ve francouzském Cannes.

Včetně dvou snímků o Kocourovi v botách má všech šest titulů ze světa Shreka celosvětově na kontě přes čtyři miliardy dolarů, v přepočtu asi 94 miliard korun. Díky tomu je Shrek komerčně úspěšnější než ságy Stmívání nebo Hunger Games.

Studio DreamWorks, vlastněné společností Universal Pictures, se k Shrekovi vrací v době, kdy právě animované rodinné filmy zachraňují jinak slabší hollywoodský rok. Po čerstvém úspěchu V hlavě 2 od Pixaru, které se s celosvětovými tržbami 1,2 miliardy dolarů stalo už šestým nejúspěšnějším animovaným titulem všech dob, se nyní v kinech daří pohádce Já, padouch 4. Za první víkend utržila 230,9 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy