Samuel L. Jackson znovu natočil hlášku z Pulp Fiction. Film se vrací do kin

Samuel L. Jackson dosud nezapomněl monolog, který odříkal v roli zabijáka Julese Winnfielda.
Uma Thurman jako Mia Wallace.
Uma Thurman coby Mia Wallace a Ving Rhames jako Marsellus Wallace.
John Travolta jako Vincent Vega a Uma Thurman coby Mia Wallace.
Ving Rhames jako Marsellus Wallace. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Miramax
Kultura Kultura
před 2 hodinami
Americký herec Samuel L. Jackson nezapomněl biblický monolog, který jako zabiják Jules pronesl ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Znovu jej nyní odříkal u příležitosti 30. výročí oscarového snímku, který se tento týden vrací do českých kin.

Povídková černá komedie z prostředí losangeleských gangsterů, kterou roku 1994 natočil Quentin Tarantino, vypráví o několika postavách včetně zabijáků Vincenta a Julese. Ztvárnili je John Travolta a Samuel L. Jackson. Ten druhý předtím, než na objednávku mafiánského bosse zabije jeho bývalého spolupracovníka, odříká citát inspirovaný skutečnou pasáží z Bible.

"Zapamatoval jsem si jednu pasáž, která se do týhle situace hodí," říká Jules hraný Samuelem L. Jacksonem. "Ezechiel 25:17. Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby. Požehnán buď ten, kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede slabé z údolí temnoty, neb ten jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí. A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny, kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry. A když uvalím svou mstu na tebe, seznáš, že jméno mé je Bůh!" Načež vystřelí.

Jak píše časopis Rolling Stone, u příležitosti 30. výročí filmu se nyní pětasedmdesátiletý Samuel L. Jackson k monologu vrátil. Na sociální síti Instagram zveřejnil video, kde ho mimoděk pronáší na gauči. "To si pište, že jsem nezapomněl," připsal k tomu. "Všechno nejlepší k třicátinám, Pulp Fiction," dodal.

Film měl světovou premiéru na jaře 1994, kdy na festivalu v Cannes získal Zlatou palmu. Kina po celém světě jej pak uvedla 14. října. Získal sedm nominací na Oscara, z nichž proměnil tu za scénář. Dodnes patří k Tarantinovým nejznámějším a výrazně pomohl kariérám Bruce Willise, Tima Rotha nebo Umy Thurman, kteří v něm kromě Travolty a Jacksona hrají.

Novodobou klasiku mohou také Češi nyní znovu vidět v kinech, kam ji tento čtvrtek 17. října posílá distribuční společnost Pannonia Entertainment. Pulp Fiction uvede například síť kin CineStar. Už minulý měsíc se zároveň objevilo v nabídce videotéky Netflix, kde ho lze zhlédnout s českými titulky.

"Pulp Fiction diváky smetlo nejen známými ingrediencemi, intenzivními scénami a do detailů vypointovanými dialogy o hamburgerech či masážích nohou, ale také zamotanou nelineární vyprávěcí strukturou," napsal kritik Tomáš Stejskal o filmu.

Ten vznikl s rozpočtem asi 8,5 milionu dolarů, celosvětově však utržil 213 milionů dolarů, doplňuje web Variety.com. Tarantino tuto laťku překonal už jen třikrát: s Hanebnými pancharty z roku 2009, kteří dosáhli na 321 milionů dolarů, Tenkrát v Hollywoodu, jež skončilo s 377 miliony dolarů na kontě, a Nespoutaným Djangem. Ten utržil dokonce 426 milionů dolarů.

Pulp Fiction sestává ze tří zdánlivě nesouvisejících příběhů, které se však skládají v jeden velký obraz násilí, drsných dialogů a nečekaných zvratů, protkaný popkulturními odkazy i fetišistickými detaily.

Film se rodil během tří měsíců v Amsterdamu, odkud si Quentin Tarantino odvezl tucet zápisníků plných stovek stránek s nečitelným rukopisem. "Je to funkční negramota. Odhadovala jsem to tak na 9000 chyb na stránku," poznamenala režisérova dobrá kamarádka Linda Chen, která pak scénář přepisovala do čitelné podoby. Životem to prý zaplatil její králíček Honey Bunny, o kterého se Tarantino odmítl starat. Oplátkou získal nesmrtelnost, když po něm režisér pojmenoval jednu z postav.

Pak už následovaly jen oslavné reakce kritiků. "Není to nic menšího než znovuvynalezení mainstreamové americké kinematografie," napsal o Pulp Fiction kritik Owen Gleiberman v týdeníku Entertainment Weekly.

 

Právě se děje

Další zprávy