Nejvíce nominací na Oscary má Síla psa. Může získat 12 sošek, Duna deset

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 2. 2022 15:36
Síla psa od společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci získat až 12 cen včetně těch za režii a pro nejlepší film. Sci-fi Duna je navržené v deseti kategoriích, ačkoliv chybí v těch nejsledovanějších. Český Zátopek se již v prosinci nedostal do užšího výběru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Režisérka Síly psa Jane Campionová se stala první ženou, která získala již druhou nominaci za režii. Poprvé měla zlatou sošku na dosah roku 1993 s filmem Piano. Loni získala Oscara jiná režisérka, Chloé Zhao, jako teprve druhá žena v historii tohoto ocenění.

Síla psa rovněž obdržela nominace pro všechny aktéry. V kategorii nejlepší herec je to Benedict Cumberbatch, v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli Jesse Plemons plus Kodi Smit-McPhee a v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli Kirsten Dunstová.

Značný úspěch zaznamenal rovněž japonský snímek Drajv maj kár, který byl uveden i na karlovarském festivalu a v lednu získal Zlatý glóbus. Kromě oscarové nominace na nejlepší cizojazyčný titul se bude ucházet o ocenění v hlavní kategorii nejlepší film. Režisér Rjúsuke Hamaguči je navíc v bojích o nejlepší režii. Snímek byl dále nominován v kategorii nejlepší převzatý scénář.

Kromě Síly psa, Duny a Drajv maj kár mohou Oscara za nejlepší film dostat Belfast, West Side Story, Lékořicová pizza, V rytmu srdce, Král Richard: Zrození šampiónek a Ulička přízraků.

Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční 27. března, tradičně v americkém divadle Dolby Theatre.

 

Právě se děje

Další zprávy