Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Comics Centrum 2018

Superhrdinové melancholici

Jeff Lemire, Dean Ormston a David Rubín: Černá palice 2 - Zvrat
(Přeložila Alexandra Niklíčková)
Nakladatelství Comics Centrum 2018, 176 stran, 599 korun

Jeden z nejlepších scenáristů dneška, Jeff Lemire, vytvořil sérii komiksů s názvem Černá palice jako svébytnou variaci na superhrdinská témata. Jeho postavy však mají daleko k nejznámějším opláštěnkovaným hrdinům z nakladatelství Marvel či DC.

Nyní vychází druhý svazek tohoto milníku superhrdinského žánru, který vzdáleně připomíná, kterak Alan Moore převrátil motivy superhdinských komiksů naruby v komiksu Watchmen. Černá palice je však jemnější dílo, trochu pocta, trochu satira, chytrá, vtipná i melancholická četba, jejíž protagonisté jsou uvězněni nejen na jedné farmě kdesi v zapadákově, odkud nemohou uniknout, ale především jsou vězni svých vlastních životních osudů.

"Zdravím tě, laskavý čtenáři. Vidím, že stále nemáš dost," promlouvá v první části Černé palice jedna z hrdinek z ponuré hororově nazelenalé stránky. Jak by také mohl mít dost, vždyť těchto Lemirových příběhů se přesytit nelze.

 

Právě se děje

Další zprávy