Bezcitný vrah touží po hluchoslepé. Peter May napsal netradiční detektivku

Markéta Pilátová Markéta Pilátová
27. 5. 2021 17:15
Skot Peter May, jeden z nejúspěšnějších současných autorů, situoval už několik detektivek na jih Španělska. V prostředí, které má dobře odpozorované, se teď odehrává také jeho nejnovější kniha Tichá smrt, nedávno vydaná v českém překladu Lindy Kaprové.
Část románu se odehrává ve změti turistických městeček na andaluském pobřeží Costa del Sol.
Část románu se odehrává ve změti turistických městeček na andaluském pobřeží Costa del Sol. | Foto: Shutterstock

Detektiv Mackenzie je sociálně poněkud nevyspělý. Nedokáže se přetvářet a každému říká, co si myslí, pročež se neustále dostává do konfliktů. Dokonce se kvůli tomu rozvádí.

Mackenzie je však zároveň výborný kriminalista, matematik a lingvista. Celý život si doplňuje znalosti. V románu Tichá smrt právě nastupuje do agentury pro boj s organizovaným zločinem, když dostane neobvyklý úkol: dopravit ze Španělska do své vlasti zločince, drogového mafiána Jacka Clelanda, kterého v podstatě omylem zatkla španělská policie.

Ta, stejně jako andaluské pobřeží, z knihy nevychází dobře. Peter May líčí tamní policisty jako neschopná i zkorumpovaná nemehla a jejich zemi coby lehce odpudivý ráj ruských mafiánů, britských dělníků na dovolené a nevkusu.

Když Mackenzie dorazí do regionu Costa del Sol, do oné změti turistických městeček, od 70. let minulého století hyzdících pobřeží, setká se s mladou policistkou Cristinou. Ta se náhodou připletla k zatčení nebezpečného zločince Clelanda a podle něj způsobila střelbu, při níž Cleland omylem zastřelil svou těhotnou přítelkyni.

Mafián přísahá, že se policistce a její rodině pomstí. Přesto se má skotský detektiv Mackenzie postarat o to, aby byl Cleland převezen nazpět a potrestán doma, ne u španělského soudu.

Čtenáře překvapí, jak je děj tentokrát předvídatelný - až na jednu překvapivou rovinu, díky níž lze knihu považovat spíše za román než detektivku. Podobně jako Nor Jo Nesbø ve své poslední próze Království i Peter May jako by se po tolika překotných a neodhadnutelných zápletkách začal víc soustřeďovat na psychologii hrdinů.

Spisovatel Peter May.
Spisovatel Peter May. | Foto: Lucie Zajíčková/Host

V Tiché smrti je staví do situací, kdy sice řeší zločin, ale natolik odhadnutelný, že je spíš kulisou pro skutečně vážné psaní.

Jedny z nejzdařilejších pasáží pojednávají o tetě policistky Cristiny. Jmenuje se Ana, je hluchoslepá a má za sebou tak krutý osud, že dojme i otrlého rváče a několikanásobného vraha Clelanda. Ten se policistce hodlal pomstít mimo jiné tím, že zabije všechny její blízké - včetně tety.

Zločince ale obměkčí, když vidí Anu komunikovat hmatovým písmem se svým po letech nalezeným přítelem. A tak mezi vrahem a vyhlídnutou obětí začne vznikat intimní pouto, hnané Clelandovou touhou okusit vztah založený na hmatu, bez běžných smyslů, jako je zrak a sluch. Cleland se tento zvláštní, pro něj dráždivě tajemný druh komunikace chce naučit. A sdílet s Anou stejnou intimitu, jež nemá nic společného se sexem ani láskou.

V tomto bodě se Peter May projevuje jako pronikavý pozorovatel lidské povahy. A když popisuje Anin osudy, tak i brilantní romanopisec. Nedojímá sebe ani čtenáře: ukazuje snahu člověka dosáhnout blízkosti druhého v novém světle.

Osvěžující je, že spisovatel tentokrát nemíří k velkolepému vyřešení případu. Čtenářům přichystal sice grandiózní, přesto na detektivku netypické finále.

Obal románu Tichá smrt.
Obal románu Tichá smrt. | Foto: Host

Jeden z nejoblíbenějších skotských autorů se tak v devětašedesáti letech dostává do bodu, kdy by mohl dosáhnout kvalit a hloubky například dnes již nežijícího otce severské detektivky a existencialisty Henninga Mankella. Jeho zejména pozdní romány byly mnohem více sondami do lidského osamění než detektivkami.

Pokud by se Peter May rozhodl nepokračovat v osvědčeném způsobu psaní, zklame miliony svých čtenářů, a tak od něj něco podobného těžko čekat.

Mohl by ale čas od času potěšit ty, kdo od příběhu nečekají jen rychlý spád, napětí a krev, ale něco hlubšího, co člověku utkví. Co mu otevře oči. Jako osud nevidomé, hluché ženy, po jejíž blízkosti touží zdánlivě bezcitný a krutý vrah.

Kniha

Peter May: Tichá smrt
(Přeložila Linda Kaprová)
Nakladatelství Host 2021, 368 stran, 399 korun

 

Právě se děje

Další zprávy