Lady Gaga překvapila fanoušky. V pátek vydá album, které natočila k Jokerovi 2

Kultura DPA, Kultura
26. 9. 2024 7:02
Americká zpěvačka Lady Gaga podpoří celovečerní film Joker: Folie à Deux, v němž hraje sociopatku Harley Quinn, novým albem. Svou první studiovou desku po čtyřleté pauze nazvala Harlequin a vydá ji už tento pátek. Oznámením na sociálních sítích hvězda zaskočila fanoušky, píše agentura DPA.
Lady Gaga uvedla film Joker: Folie à Deux začátkem měsíce na benátském festivalu.
Lady Gaga uvedla film Joker: Folie à Deux začátkem měsíce na benátském festivalu. | Foto: Reuters

Nahrávka má sloužit jako doprovod k filmu. Obsáhne 13 skladeb včetně podle všeho coververzí známých písní jako Get Happy z repertoáru Judy Garland, I've Got The World On A String proslulou v podání Franka Sinatry nebo spirituálu When the Saints Go Marching In. Lady Gaga některé z nich zpívá ve filmu sama nebo s představitelem hlavní role Joaquinem Phoenixem.

Známé šlágry doplní původní kompozice. Jednu takovou, rockově laděnou, Lady Gaga zpívá v čerstvém videoklipu. Natočila ho v pařížském Louvru. Její postava z filmu se tu dostane až k obrazu Mony Lisy od Leonarda Da Vinciho, které rtěnkou na sklo přimaluje úsměv.

Lady Gaga na obalu chystané desky Harlequin.
Lady Gaga na obalu chystané desky Harlequin. | Foto: Interscope Records

Osmatřicetiletá zpěvačka na sociálních sítích ukázala také obal desky, na němž stojí ve sprše s mokrými vlasy a rozmazanou rtěnkou, oblečená v oranžové plovací vestě. Nahrávku zveřejní gramofirma Interscope Records.

Film Joker: Folie à Deux měl světovou premiéru začátkem měsíce na benátském festivalu, kde vyvolal smíšené reakce. Česká kina ho začnou promítat příští čtvrtek. Novinka navazuje na oceňovaný komiksový snímek z roku 2019, který představiteli hlavní role Joaquinu Phoenixovi vynesl Oscara za herectví a celosvětově utržil přes miliardu dolarů.

Pokračování opět režíroval Todd Phillips. Oproti předešlému snímku výrazněji pracuje s hudbou. "Používáme ji tak, aby postavám poskytla způsob, jak vyjádřit to, co chtějí říct, když dialogy a scéna nestačí," řekla Lady Gaga na benátském festivalu. Ohradila se však proti tomu, aby byl snímek označován za hudební.

Lady Gaga na londýnské premiéře filmu Joker: Folie à Deux.
Lady Gaga na londýnské premiéře filmu Joker: Folie à Deux. | Foto: Reuters

"Pro ten film jsem složila valčík. Celou dobu jsem měla po ruce klavíristu Alexe Smithe, chtěla jsem, aby byl u mých scén. V některých hraju dospělou ženu, která zpívá jako holčička a chová se hrozně nedospěle, což mi přišlo zajímavé," zmínila Američanka v nedávném rozhovoru pro časopis Vogue.

V prvním dílu nájemný klaun a neúspěšný stand-up komik Arthur Fleck marně hledal své místo v roztříštěné společnosti města Gotham. V důsledku špatných rozhodnutí se změnil v nelítostného zabijáka Jokera, který rozvířil vlnu násilí.

Novinka začíná v Arkhamově ústavu pro duševně narušené zločince, kde Flecka čeká soud za vraždu z prvního filmu. Tady se seznamuje s další místní svěřenkyní, sociopatkou Harley Quinn hranou Lady Gaga, která se stane jeho velkou láskou.

Lady Gaga celosvětově prodala přes 170 milionů nahrávek a získala 13 cen Grammy. Své poslední album Chromatica vydala před čtyřmi roky.

Nedávno časopisu Vogue řekla, že v pořadí sedmou studiovou desku pracovně nazvanou LG7 chystá na únor 2025. Půjde tak o zcela jiný projekt než Harlequin, kterému zpěvačka interně přezdívá LG6.5, vysvětluje server Pitchfork.com.

V posledních letech Lady Gaga rozvíjí i hereckou kariéru. Výrazně na sebe upozornila roku 2018 v romantickém dramatu Zrodila se hvězda, kde účinkovala po boku Bradleyho Coopera.

Za song Shallow, který v něm zpívali, dostala Oscara pro nejlepší filmovou píseň.

Letos zpěvačka slavila úspěch s vystoupením na Letních olympijských hrách v Paříži. Momentálně se duet Die With A Smile, který natočila se zpěvákem Bruno Marsem, už čtvrtým týdnem drží na vrcholu americké hitparády Billboard 200.

Video: Ukázka z nového alba Lady Gaga

Lady Gaga z nového alba Harlequin zveřejnila krátký videoklip natočený v pařížském Louvru. | Video: Musée du Louvre
 

Právě se děje

Další zprávy