Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Magdalena Kožená zpívá operu Julietta od Bohuslava Martinů. | Video: Berliner Philharmoniker

Tomáš Netopil a Magdalena Kožená: Fragmenty z Julietty

Večer s hudbou českých autorů v Berlínské filharmonii poznamenal roku 2010 smutek - několik měsíců předtím zemřel vynikající dirigent Charles Mackerras, který měl koncert řídit. Jeho místo zaujal pětatřicetiletý Tomáš Netopil, tehdy šéfdirigent opery Národního divadla v Praze. Pěveckou protagonistkou večera byla mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Opera Julietta navzdory své kráse nepatřila k často hraným dílům, právě v době berlínského koncertu už se ale situace postupně měnila. Tehdy již také byla na světě nahrávka Tří fragmentů z Julietty, kterou Kožená natočila s Mackerrasem a Českou filharmonií. Kvalitu alba zpečetila prestižní cena Echo Klassik.

V rámci kosmopolitního večera hráli Berlínští filharmnici hudbu českého skladatele na francouzský surrealistický text o městě, kde lidé ztratili paměť. Ve druhé části večera zazněla Symfonie č. 7 Antonína Dvořáka.

 

Právě se děje

Další zprávy