Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Pierre-Laurent Aimard hraje klavírní koncert Arnolda Schönberga. | Video: Berliner Philharmoniker

Jiří Bělohlávek: Svoboda, vášeň a řád

Dirigent Jiří Bělohlávek se po mnoha profesních peripetiích stal jedním z nejobdivovanějších českých hudebníků. Roku 2017 předčasně zemřel jako šéfdirigent České filharmonie a zároveň osobnost, k níž se vesměs vzhlíželo s mimořádným lidským respektem. Záznam koncertu s Berlínskými filharmoniky ho ovšem zachycuje o sedm let dřív, kdy působil ještě jako šéfdirigent BBC Symphony Orchestra.

Svůj berlínský koncert Bělohlávek zahájil suitou z Janáčkovy opery Z mrtvého domu. Drastický kaleidoskop ze sibiřské věznice se zarývá pod kůži i orchestrální hudbou s rachotícími řetězy.

Provedení Klavírního koncertu Arnolda Schönberga se sólistou Pierrem-Laurentem Aimardem působí při vší náročnosti tak samozřejmě, jako by se jednalo o nejjednodušší skladbu na světě. Velkolepá Symfonie č. 4 Johannesa Brahmse uzavírá program energickou passacaglií.

 

Právě se děje

Další zprávy