Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Jonas Kaufmann zpívá Trubadúra v Bavorské státní opeře. | Video: Bayerische Staatsoper

Bavorská státní opera: vysílá se častěji

Pro Bavorskou státní operu je charakteristická nejen vysoká úroveň představení, ale také jejich vyrovnanost. Jeden z nejlepších operních domů světa celoročně nabízí svá představení na internetové adrese staatsoper.tv, jedná se ale spíš o vzácné příležitosti než každodenní možnost. Nyní je však divadlo zavřené a náhradní řešení přináší alespoň zesílený on-line provoz.

V těchto dnech už je k dispozici bartókovský večer, v jehož první části zní Koncert pro orchestr a ve druhé polovině operní psychothriller Modrovousův hrad. Vynikající provedení se sopranistkou Ninou Stemmeovou a barytonistou Johnem Lundgrenem řídí ukrajinská dirigentka Oksana Lynivová.

Do 28. března je připraven také Verdiho operní hit Trubadúr s tenoristou Jonasem Kaufmannem a sopranistkou Anjou Harterosovou v hlavních rolích. Od 21. do 22. března bude následovat ještě balet Petra Iljiče Čajkovského Labutí jezero.

 

Právě se děje

Další zprávy