Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Projekt Surrogate Cities skladatele Heinera Goebbelse. | Video: Berliner Philharmoniker

Simon Rattle: Náhradní města podle Goebbelse

Britský dirigent Simon Rattle vedl Berlínské filharmoniky 16 let, až do předloňska. Za jeho éry došlo k obrovskému otevření orchestru novým trendům a roku 2008 zahájila provoz Digitální koncertní síň.

Dirigentovou berlínskou "poznávací značkou" byly také scénické projekty, mezi nimiž zaznamenaly mimořádný ohlas Matoušovy a Janovy pašije v režii Petera Sellarse. Taneční projekt Surrogate Cities skladatele Heinera Goebbelse vtáhl do budovy Berlínské filharmonie fantastickou stylizaci života v současném městě.

Letos sedmašedesátiletému Goebbelsovi pro něj nestačil samotný orchestr, vypravěč a zpěv, přidal k nim ještě nasamplované autentické zvuky města. Na scéně se v choreografii Mathilde Monnierové nepotkávali profesionální tanečníci, ale děti, dospělí i senioři z berlínských ulic. Společně vytvořili takřka filmový svět složený z průniků drobných akcí a proměnlivých detailů.

 

Právě se děje

Další zprávy