Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Vodní hudba Georga Fridricha Händela pod taktovkou Emmanuelle Haïmové. | Video: Berliner Philharmoniker

Emmanuelle Haïmová: Hudba k vodě i do tance

Berlínští filharmonici si s sebou nesou dlouhou tradici prvotřídních interpretů velkého symfonického repertoáru. Nejpozději od dob šéfdirigenta Claudia Abbada se ale orchestr začal stále intenzivněji otevírat také staré hudbě, kterou hraje sice na moderní nástroje, ale se silným pochopením pro její specifický styl. Obrovský posun v tomto směru pak těleso zaznamenalo v době, kdy ho vedl Simon Rattle.

Dirigentka Emmanuelle Haïmová řídí od cembala orchestr doplněný jen o několik dalších nezbytných dobových nástrojů a dokazuje, že barokní hudba nemusí být výsadou specializovaných ansámblů. Vodní hudba Georga Fridricha Händela patří k největším evergreenům klasické hudby, který se sotva kdy omrzí. Zde navíc zní s povzbudivou energií a sympatickým leskem.

Opery Jeana-Philippa Rameaua se naopak řadí k novodobým objevům, které se vrátily na scénu po letech zapomnění a publikum si získaly nápaditostí, živostí i vtipem, nemluvě o strhujících tanečních scénách. Výběr z Rameauovy jevištní hudby tvoří druhou část koncertu.

 

Právě se děje

Další zprávy