Co znamená Woodstock. Před 52 lety začal festival tří dnů míru, lásky a bahna

Josef Vlček Josef Vlček
Aktualizováno 8. 8. 2021 14:28
Do dějin vstoupil hudební festival Woodstock, který na východním pobřeží USA začal před 52 lety. Nastartoval éru obřích rockových koncertů pro desítky tisíc diváků a v některých ohledech změnil pravidla hudebního průmyslu.

Organizátoři nebyli připraveni, že dorazí 400 tisíc lidí. Kvůli dešti se pastviny proměnily v bláto. 100 metrů od pódia nebylo nic slyšet. A kvůli zablokované dopravě jen nepatrná část posluchačů zažila závěrečné, nejlepší vystoupení kytaristy Jimiho Hendrixe. Pořadatelé byli ve ztrátě, čelili 80 žalobám. S úklidem se nikdo nenamáhal, buldozéry nahrnuly odpadky do jámy, kde je pak dělníci zapálili.

Joe Cocker se rozloučil coververzí skladby With A Little Help From My Friends od Beatles. | Video: Columbia Records

Nejde vždy jen o hudbu

Při tehdejších technologiích už 100 metrů od woodstockského pódia skoro nic nebylo slyšet. Podle pamětníků to spoustě lidí nevadilo. Za důležité považovali být při tom, i když to znamenalo jen posedět s kamarády, pokecat a "pohulit".

I když se technologie postupem let zlepšily, fakt, že být přítomen na hudebním zážitku je pro leckoho stejně důležité, ne-li důležitější než hudební produkce, zaujal organizátory velkých letních akcí po celém světě.

Postupně se festivaly začaly měnit v jakési pouti se spoustou atrakcí, hospůdek a vinoték, tetovacích či kadeřnických salonů, obchodů s upomínkovými předměty, chilloutovými prostory a spoustou dalších lákadel, v nichž může návštěvník strávit celý víkend, aniž by byl přítomen některému vystoupení.

Festivaly, zaměřené na už odrostlejší publikum, jimž se v posledních letech začalo říkat rodinné, pak budují i atrakce pro děti - od těch pouťových až po ty, které pamatujeme z letních táborů.

Zkrátka: po vzoru Woodstocku se festivaly staly místem společných výprav, úmyslných i náhodných setkání, centrem komunikace.

 

Právě se děje

Další zprávy