Co znamená Woodstock. Před 52 lety začal festival tří dnů míru, lásky a bahna

Josef Vlček Josef Vlček
Aktualizováno 8. 8. 2021 14:28
Do dějin vstoupil hudební festival Woodstock, který na východním pobřeží USA začal před 52 lety. Nastartoval éru obřích rockových koncertů pro desítky tisíc diváků a v některých ohledech změnil pravidla hudebního průmyslu.

Organizátoři nebyli připraveni, že dorazí 400 tisíc lidí. Kvůli dešti se pastviny proměnily v bláto. 100 metrů od pódia nebylo nic slyšet. A kvůli zablokované dopravě jen nepatrná část posluchačů zažila závěrečné, nejlepší vystoupení kytaristy Jimiho Hendrixe. Pořadatelé byli ve ztrátě, čelili 80 žalobám. S úklidem se nikdo nenamáhal, buldozéry nahrnuly odpadky do jámy, kde je pak dělníci zapálili.

Kvůli dešti se pastviny Woodstocku proměnily v bláto. | Video: João Ratão

Neuvěřitelný chaos

Woodstock je zpětně označován za "tři dny míru a lásky", ale svým způsobem to byl malý zázrak - podpořený neuvěřitelným štěstím. Pořadatelé později říkali, že očekávali maximálně 120 tisíc návštěvníků. Podle servisu se ale zdá, že počítali nanejvýš s 60 tisíci. Pod mýtem o báječném setkání báječných lidí se tak skrýval neuvěřitelný chaos, ještě umocněný deštěm, který pastviny proměnil v bláto.

Woodstock se ale také stal symbolem dobré hudby. Pro zpěváky Joea Cockera, Janis Joplinovou, Joan Baezovou, kytaristu Jimiho Hendrixe nebo skupinu Crosby, Stills, Nash and Young znamenal jeden z vrcholů jejich kariér.

Slávu ještě umocnil dokumentární film, který se objevil hned v únoru 1970 spolu se třemi vinylovými deskami. Ty v cenzurované verzi vyšly o dva roky později také v normalizovaném Československu.

V té době se už ale vědělo, že woodstockská pohoda byla náhodou. Na opačné straně Ameriky, v kalifornském Altamontu, se 6. prosince 1969 uskutečnil festival, který se proměnil v noční můru chaosu, otrav drogami a brutálního násilí, jež bylo před očima 300 tisíc návštěvníků korunováno vraždou fanouška Mereditha Huntera při koncertu Rolling Stones.

Woodstock o několik měsíců dříve ukázal, že rocková muzika skvělé funguje i na obrovských koncertech. Hlasitostí je pro ně jako stvořená. Podobné festivaly se proto začaly objevovat také v dalších zemích - Čechoslováci o nich až do roku 1987 jenom snili - a v průběhu let vzniklo na základě woodstockských zkušeností a chyb specifické know-how, díky němuž i ty nejmegalomanštější akce procházejí bez větších malérů.

 

Právě se děje

Další zprávy