Rolling Stones představili nové album, v prvním videoklipu hraje Sydney Sweeney

Reuters Kultura Reuters, Kultura
6. 9. 2023 16:44
Britská kapela The Rolling Stones ve středu odpoledne potvrdila, že po 18 letech vydá nové studiové album s původním materiálem. Desku nazvanou Hackney Diamonds představili tři zbývající členové sestavy v londýnském divadle Hackney Empire prostřednictvím rozhovoru s americkým moderátorem Jimmym Fallonem.
Ve videoklipu k singlu Angry z nového alba The Rolling Stones hraje Sydney Sweeney. | Video: Universal Music

"Jsme tu, abychom uvedli píseň Angry a videoklip. Angry je první singl z alba Hackney Diamonds, které vydáme 20. října. Proto jsme v Hackney," oznámil osmdesátiletý zpěvák Mick Jagger. Hackney je městský obvod na severovýchodě Londýna, "Hackney diamonds" však zároveň znamená slangové označení pro sklo rozbité po loupeži.

V klipu ke skladbě Angry účinkuje populární mladá herečka Sydney Sweeney známá ze seriálů Euforie nebo první řady Bílého lotosu. Když ji Rolling Stones oslovili, "začala jsem vyšilovat a musel jsem to zavolat rodičům," uvedla. Účinkování v klipu britské sestavy založené roku 1962 označuje Američanka narozená koncem tisíciletí za "největší věc, na které jsem se kdy podílela".

Keith Richards, Ronnie Wood a Mick Jagger při středečním představení nového alba The Rolling Stones.
Keith Richards, Ronnie Wood a Mick Jagger při středečním představení nového alba The Rolling Stones. | Foto: Reuters

Středečního dvacetiminutového představení alba se zúčastnili tři zbývající členové kapely - Mick Jagger, devětasedmdesátiletý kytarista Keith Richards a šestasedmdesátiletý druhý kytarista Ronnie Wood. Všichni byli oblečeni v černém. Do londýnského divadla přijeli taxíkem, za který v hotovosti zaplatil Jagger. Záznam akce je k vidění na YouTube, přenos sledovalo v pracovní den odpoledne přes 50 tisíc lidí.

"Nechci, aby to znělo nabubřele, ale kdyby se nám ta deska fakt nelíbila, tak ji nevydáme. Chtěli jsme udělat album, které bychom si fakt přáli slyšet i my sami," uvedl Mick Jagger.

Příznivci kapely oznámení vyhlíželi od minulého měsíce, kdy v regionálním deníku Hackney Gazette rozdávaném zdarma po supermarketech vyšel záhadný inzerát na údajné sklářství. Naformulovaný byl však tak, že výslovně odkazoval na několik nejslavnějších písní Rolling Stones a vedl na webovou stránku zřízenou jejich vydavatelstvím Universal Music.

Druhý kytarista Ronnie Wood, zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards při středečním představení nového alba Rolling Stones.
Druhý kytarista Ronnie Wood, zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards při středečním představení nového alba Rolling Stones. | Foto: Reuters

Později skupina promítla novou verzi svého loga s vyplazeným jazykem na několika známých místech v New Yorku, Londýně či Paříži.

V souvislosti s očekávaným singlem Angry formace zprovoznila také webové stránky dontgetangrywithme.com, které nezvykle dlouho předstíraly načítání nové skladby a následně se tvářily, jako že kvůli technické chybě spadly. Jednalo se samozřejmě o záměr, který měl zvýšit očekávání, píše britská BBC.

Podle ní se v branži spekuluje o tom, že na nové desce Rolling Stones jako hosté účinkují Paul McCartney z Beatles, multiinstrumentalista Stevie Wonder nebo zpěvačka Lady Gaga. Nahrávka má čítat 12 skladeb.

Rolling Stones naposledy v roce 2016 vydali album Blue & Lonesome, to však obsahovalo pouze coververze starého blues. Poslední autorskou desku s vlastními písněmi nazvanou A Bigger Bang skupina zveřejnila v září 2005. Ta letošní bude první vydaná od chvíle, kdy předloni zemřel dlouholetý bubeník kapely Charlie Watts.

Toho na koncertech nahradil Steve Jordan, který se podílel také na natáčení novinky. Kapela na ní pracovala od loňského prosince. Alespoň v několika nových skladbách nicméně zřejmě ještě hraje Watts. "Řeknu to takhle, všechno, co Charlie Watts chtěl říct, jste ještě neslyšeli," naznačil kytarista Keith Richards v rozhovoru pro deník Los Angeles Times.

 

Právě se děje

Další zprávy