Pomalý návrat kultury. Radnice v Izraeli uspořádala koncert pro naočkované

ČTK ČTK
5. 3. 2021 21:01
Několik set Izraelců, kteří už byli očkováni proti nemoci covid-19, se tento pátek v Tel Avivu zúčastnilo koncertu pořádaného radnicí. Jak píše agentura AFP, jde o první akci tohoto druhu od začátku epidemie, kde občané mohli uplatnit výhodu očkování.

Koncert sedmačtyřicetiletého popového zpěváka Ivriho Lidera se konal na stadionu, kde diváci seděli v dostatečných rozestupech. Zúčastnit se mohlo 500 lidí. Všichni měli roušky.

"Je to geniální, mám radost, čekala jsem na ten koncert netrpělivě. Doufám, že se vrací doba, kdy se budeme moci vrátit ke svým dřívějším životům," řekla jedna z divaček Reut Goferová.

U vstupu se lidé museli prokázat potvrzením ministerstva zdravotnictví o naočkování dvěma dávkami vakcíny firem Pfizer a BioNTech. Těch si Izrael dokázal rychle obstarat velké množství, výrobcům za to poskytuje zpětné informace o účinnosti.

V devítimilionovém Izraeli je už nejméně jednou dávkou naočkována více než polovina občanů. V neděli se uvolní další protikoronavirová opatření. Vstup na kulturní či sportovní akce a také do hotelů je zatím povolen jen majitelům očkovacího certifikátu.

V Izraeli se od počátku epidemie koronavirem nakazilo přes 796 tisíc lidí, zemřelo 5834 pacientů.

"Protože je u nás už více než polovina lidí naočkována, můžeme po roce covidu-19 znovu zpřístupnit kulturní a zábavní akce. Tento koncert jsme zorganizovali, protože se chceme vrátit ke svému původnímu životu. Doufám, že brzo budeme moci na tento stadion pustit 30 tisíc lidí," dodává mluvčí radnice Ejtan Schwartz.

Po vypuknutí covidu nám bylo jasné, že jsme v loji, ale hráli bychom i zadarmo. Jsme vděční všem, kdo nám poslal peníze, říká frontman Mňága a Žďorp | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy