Lid si vzpomněl na svého někdejšího krále Jacksona

Kultura Kultura, Red Kul
23. 11. 2009 13:10
Na American Music Awards bodovala Taylor Swiftová
K tisícům fanoušků se připojil i dvojník zesnulého krále popu známý jako Hector Jackson.
K tisícům fanoušků se připojil i dvojník zesnulého krále popu známý jako Hector Jackson. | Foto: Reuters

Los Angeles  - Na předávání letošních American Music Awards podle očekávání bodovala country zpěvačka Taylor Swiftová a zesnulý zpěvák Michael Jackson. Byl oceněn ve čtyřech kategoriích, a s celkovým početme 23 trofejí se tak stal rekordmanem co do počtu získaných Amerických hudebních cen vůbec.

Znovu tak zafungoval emoční magnetismus způsobený nenadálou smrtí, který v létě vytáhnul do hitparád jeho řadová i výběrová alba a poté přivedl diváky do kin na koncertní film This is It. I třpytivá rukavice, kterou měl Jackson na sobě v roce 1983 při premiéře měsíční chůze, se o víkendu na aukci zpěvákových memorabilií prodala za neuvěřitelných 350 tisíc dolarů. Hongkongský podnikatel ji prý vystaví v kasinu v Macau.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Recenze: This Is It. Nastavovaná pocta Jacksonově práci

Jackson míří za titulem Král filmového plátna
Nový posmrtný singl si Jackson "vypůjčil"
Rozlučka s Jacksonem se ruší
Příbuzní pohřbili Jacksona
Datum pohřbu se znovu posouvá
Jackson naposled zatančí v dokonalé kvalitě
Jacksonovy desky vedou žebříčky. Co dál
Jackson se stal konkurentem extchána
Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Jackson: muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu


K posmrtné dominanci chybělo jediné - aby Jackson dostal titul umělce roku. Ten mu však vyfoukla devatenáctiletá hvězda country Taylor Swiftová, jež získala dohromady pět cen.  Nominovaní jsou vybíráni vybráni na základě oblíbenosti svých písní v rádiích a prodejnosti desek; o vítězích rozhodovali lidé v internetovém hlasování.

Swiftová má kromě hlavní ceny má titul nejlepší ženské umělkyně v kategoriích pop/rock a country. Získala i  titul nejlepší současná dospělá interpretka a její album Fearless z roku 2008 bylo vyhlášeno country deskou roku.  Swiftová se předávání cen nezúčastnila, fanoušky pozdravila přes satelit z Londýna, kde koncertuje.

,,Taylor, těší mě, že jsi vyhrála a nechám tě pokračovat, ale Beyoncé natočila jedno z nejlepších videí všech dob," neudržel se tradičně Kanye West a vtrhnul na pódium, aby přerušil děkovnou řeč country-popové zpěvačky Taylor Swift. Ta je nejlépe prodávaným interpretem tohoto roku - nepočítáme-li Jacksona - a na MTV VMA přebírala cenu za nejlepší ženské video.
,,Taylor, těší mě, že jsi vyhrála a nechám tě pokračovat, ale Beyoncé natočila jedno z nejlepších videí všech dob," neudržel se tradičně Kanye West a vtrhnul na pódium, aby přerušil děkovnou řeč country-popové zpěvačky Taylor Swift. Ta je nejlépe prodávaným interpretem tohoto roku - nepočítáme-li Jacksona - a na MTV VMA přebírala cenu za nejlepší ženské video. | Foto: Reuters

Jackson, který zemřel v červnu ve věku 50 let na předávkování léky, byl vyhlášen nejlepším mužským interpretem v kategorii pop/rock a soul/R&B. Jeho album Number Ones pak zvítězilo v kategoriích pop/rock a soul/R&B.

Za zpěváka přebral ceny jeho bratr Jermaine. "Michaelovo poselství bude žít navěky. Viděl v každém to dobré a chtěl, aby každý dělal dobré věci," uvedl Jermaine.

Jackson spolu s zpěvačkou Lady Gaga, rapperem Eminemem a kapelou Kings of Leon také soutěžili o titul umělec roku.

Eminem překvapivě nakonec nezískal cenu v žádné kategorii, naopak skupina Black Eyed Peas získala ocenění v kategorii nejlepší skupina v pop/rocku i soul/R&B. Pop-punková skupina Green Day byla vyhlášena vítězem v kategorii alternativní rockové hudby.

Seznam všech vítězů najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy