Datum Jacksonova pohřbu se znovu posouvá

Kultura Kultura, Red Kul
22. 8. 2009 13:30
Vídeňská rozlučková promenáda pořád nemá trasu
Foto: Pavel Kroulík

Vídeň - Nejnovější zprávy související se smrtí Michaela Jacksona už začínají trochu připomínat obskurní atmosféru, která v posledních letech provázela zpěvákovy ohlašované návraty  a nové desky.

Rozlučkový megakoncert může skončit i blamáží, datum jeho pohřbu se neustále posouvá a médiím se se přihlásil zpěvákův údajný milenec. Mezi spekulacemi o příčíně smrti se pak objevují podrobnosti o chystaném filmu i výstavě memorabilií, která začne objíždět svět.

A v obchodech už dělají místo na upomínkové předměty, které soud současně s pojízdným cirkusem odklepl.

O hvězdách se zatím jen spekuluje

Původně byl rozlučkový koncert ohlášen na 29. srpna, den 51. zpěvákových narozenin; záhy byl ale odsunut. Několik dní poté rodina oznámila, že Michael bude v  den svých narozenin pohřben - nyní ovšem datum posledního rozloučení dvakrát posunula, aby prý stihla vše zorganizovat.

Egyptská socha s tváří Michaela Jacksona
Egyptská socha s tváří Michaela Jacksona | Foto: www.telegraph.co.uk

Podle prvních zpráv to bylo o dva dny na konec srpna, nejnovější informace hovoří až o 3. září. Jeho tělo bude uloženo na výpravném hřbitově a mauzoleu Forest Lawn v Glendale v Los Angeles.

Fanoušci, kteří nepřítomnost na rodiném obřadu nevydýchají, můžou vyrazit na rozlučkový koncert, jenž se má konat 26. září ve Vídni u zámku Schönbrunn.

Lístky se od čtvrtka prodávají ve třech etapách. Organizátoři tak chtějí zabránit tomu, aby vstupenky skončily u překupníků a aby nebyli sami zahlceni požadavky. Obojí už se přitom stalo.

Jen hodinu po spuštění prodeje stránka http://www.tribute2009.com spadla, protože se na ni chtěl podívat víc než milion lidí. Rozjel se i černý trh. Podle organizátorů jde o internetové stránky neautorizovaných prodejců, kteří nabízejí lístky v několika "fiktivních kategoriích" a za neoficiální ceny. Vstupenka na stání u nich přijde v přepočtu na 32 500 korun.

Na oficiálním webu jsou lístky k mání v osmi kategoriích. Njlevnější lístek v Rakousku stojí 63 eur; v ceně je i jízda městskou dopravou čtyři hodiny před koncertem a šest hodin po něm. Za nejdražší vstupenku by zájemci měli vydat 518 eur.

Kapacita koncertu je 85 tisíc lidí. Jinak je ale konkrétních informací poskrovnu a nad vídeňskou akcí se trochu vznáší odér rakouského telleshopingu.

Zlatě vyvedené stránky

Královské sbohem králi popu, jak se show oficiálně jmenuje, by se mělo odehrát na pódiu ve tvaru koruny. V rakouských médiích už se objevila i jména účinkujících jako Madonna, U2, Whitney Houston či Lionel Richie.

Organizátoři ale doposud nic z toho nepotvrdili, na zlatě vyvedených stránkách stránkách akce je kromě informací o prodeji jen spousta velkých slov plus fotografie Michaela a jeho bratra Jermaina. Zdá se, že na rozlučce nespolupracuje zbytek rodiny ani správci zpěvákova majetku nebo jeho nahrávací společnost.

Jermaine se rozhodl koncert uspořádat ve spolupráci s agenturou World Awards Media. Její šéf už dřív oznámil, že by na akci měla vystoupit desítka předních umělců s 15 až 20 Jacksonovými hity.

Michael Jackson na tiskové konferenci
Michael Jackson na tiskové konferenci | Foto: Reuters

Mluvilo se i o tom, že se měl koncert konat v Londýně či jiné evropské metropoli. Jermaine ale řekl, že rakouské hlavní město "pro Michaela hodně znamenalo" a že miloval zámky - proto by se rozlučka měla před jedním takovým konat. Jestli to nebude jen promenádní koncert z prohnilého mocnářství s lepší technikou, se uvidí za pár dní, kdy mají být oznámeni účinkující a další podrobnosti. 

Padne prý první obvinění

Ani zářijovým koncertem „sezona Michaela Jacksona" nekončí.  Jen o měsíc později do kin přijde snímek, jehož existence je (aspoň zatím) o něco serióznější. Společně ho vyrábějí firma AEG a studio Columbia.

Základem budou záznamy zkoušek na londýnskou show, které vznikly těsně před zpěvákovou smrtí.
Série představení, kterou AEG organizovala, měla být Jacksonovou rozlučkou i velkým návratem a podle ambiciózních plánů mělo po ní přijít i světové turné.

Podle aktuálních informací nebude premiéra v pátek 30. října, ale už o dva dny dřív. S ohledem na předpokládaný zájem diváků začne ve většině amerických měst předprodej vstupenek v neděli 27. září - auru výjimečnosti tohoto „intimního portrétu má podpořit fakt, že že do kin přijde nejprve v „exkluzivní limitované dvoutýdenní premiéře". V českých kinech bude od 29. října, podrobnosti ještě nejsou známé.

Výseč obřího plakátu, na kterém nechávají Jacksonovi fanoušci vzkazy.
Výseč obřího plakátu, na kterém nechávají Jacksonovi fanoušci vzkazy. | Foto: Reuters

Nakonec se tedy zřejmě Michaelu Jacksonovi plánovaný návrat povede, i když u toho nebude. Ve světových žebříčcích už od jeho smrti figurují na prvních místech jeho řadové desky i výběry, mluví se i o tom, že po filmu by se mohla objevit i nevydaná hudba.

Byl jsem Jacksonův milenec

To vše budou doprovázet upomínkové předměty a pojízdná výstava - obě ryta přiklepl firmě AEG losangeleský soud, který dohlíží na dědictví, jež má připadnou zpěvákově matce a dětem.

Smutným hrdinou obnoveného jacksonovskéhom kultu bude zřejmě zpěvákův lékař. Podle tvrzení amerických médií by už příští týden měla padnout první obvinění kvůli zavinění smrti. Ze zabití bude zřejmě obviněn doktor Conrad Murray; ten zpěvákovi údajně podal k domácímu užívání anestetikum Propofol, které způsobilo zástavu srdce.

Obvinění se podle Sky News nevyhne ani Jacksonův kožní lékař Arnold Klein, který popové hvězdě také údajně podával zakázané léky.

Zatím naposledy dostal zpěvákovo jméno do médií doktorův asistent, který ve čtvrtek prohlásil, že byl před Jacksonovou smrtí milenci; jejich vztah byl prý o to romantičtější, že Jacskon věděl, že je blízko smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy