Které české kapely pohnou v roce 2018 alternativní scénou? Punková síla Vole nebo melancholici Pris

Karel Veselý Karel Veselý
19. 2. 2018 7:30
Aktuálně.cz už popáté oslovilo pět desítek publicistů, promotérů a vydavatelů z klubové scény, aby tipli, kteří hudebníci letos touto scénou pohnou. Porotci tentokrát dávali přednost kapelám s českými texty (Dukla, Pris) a osobitou živou produkcí (Vole, Baro Chandel). Po čase se do centra pozornosti zase vrací experimentální elektronika (Anhedonik, Eva01, Spomenik). Zajímavostí je, že oproti ročníku 2016, kdy vládly jednočlenné projekty, získaly etos nejvíce hlasů kapely.
Video: YouTube / Radio Session Radio Wave

Vole: Zběsilost v srdci

Pražské kvarteto Vole (poslechněte si zde) se zrodilo na průsečíku punkové a umělecké scény (Hluch Crew + AVU). V čele kapely stojí charismatický frontman Tomáš Mitura, který je zodpovědný i za vizuály.

Hlučný punk na hraně zběsilého grindcoreu, nakažlivá zuřivost, písně, které jen někdy překročí stopáž jedné minuty. Loni Vole vydali na značce Stoned to Death debutový vinyl Nikdo Vám Nemůže Dát Tolik Kolik Vám My Můžeme Slíbit i digitální EPčko. Nejryzeji ale působí na koncertech, které trvají obvykle jen něco kolem čtvrt hodiny. Víc nevydrží ani kapela, ani diváci.

"Kdyby se mě někdo zeptal, co to je punk, neváhám ani chvíli a řeknu Vole - zvukem, přístupem i vším ostatním. Deska zní jako nahraná přes kazeťák a splývá v nepřehledný bordel, který se na vás valí jako lokomotiva - a ta energie vás nejlépe smete naživo," říká Miloš Hroch z Radia Wave.

Lucie Mihálová z Full Moonu dodává: "Kulomet bicích, splašená kytara a do toho zpěvák, kterej vypadá, že potřebuje vymítače. Mix nasranosti, exhibicionismu a energie pouličních bitek. A dobře se na to kouká."

Pro Vole hlasovali:
Karel Buriánek (Headliner), Judita Císařová (Radio Wave), Václav Havelka (Please the Trees), Miloš Hroch (Radio Wave), Kač Janotová (Beseda u Bígbítu), Jonáš Kucharský (Radio Wave), Lucie Mihálová (Full Moon), Ladislav Oliva (Aardvark.cz), Jan Šamánek (Radio Wave), Pavel Uretšlégr (Beseda u Bigbítu, Vinyla), Karel Veselý (Radio Wave, Aktuálně.cz)

 

Právě se děje

Další zprávy