Které české kapely pohnou v roce 2018 alternativní scénou? Punková síla Vole nebo melancholici Pris

Karel Veselý Karel Veselý
19. 2. 2018 7:30
Aktuálně.cz už popáté oslovilo pět desítek publicistů, promotérů a vydavatelů z klubové scény, aby tipli, kteří hudebníci letos touto scénou pohnou. Porotci tentokrát dávali přednost kapelám s českými texty (Dukla, Pris) a osobitou živou produkcí (Vole, Baro Chandel). Po čase se do centra pozornosti zase vrací experimentální elektronika (Anhedonik, Eva01, Spomenik). Zajímavostí je, že oproti ročníku 2016, kdy vládly jednočlenné projekty, získaly etos nejvíce hlasů kapely.
Video: YouTube / Pris

Pris: Kdo lépe popíše pocity člověka mezi 20. a 30. rokem života?

Pris existují sotva rok. Dva muzikanti - Lukáš Grygar a Tomáš Tkáč - se sice na české scéně nějakou dobu pohybují, teprve teď ale možná našli ten správný recept. Tím je kombinace elektroniky a kytar; jejich projekt (poslechněte si ho zde) zní jako osmdesátkový synthpop křížený s The Cure, osobitý vokál se nebojí patosu, kterému se nevyhýbají ani silné české texty o smrti a ženách. Debutové album Naše večery vydali Pris v lednu s pomocí Full Moon Forum a už se pomalu učí hrát ve větších klubech. 

"Silný debut, silná hudba, silná slova? Pris bez zaváhání míchají popově pozitivní i pozitivně popové s osmdesátkovými syntetickými stíny. Přirozený sled významného i malicherného, dravého i pozvolného, dvou vokálů i vzájemně se doplňujících přístupů," říká David Čajčík z časopisu Full Moon. 

"Propíjení se k ‚něčemu lepšímu‘, útěky od každodennosti, ztráty osobnosti a identifikace se s něčím temným - ať už z pózy, nebo z reálného strachu ze světa za oknem, to je něco, co jsem dosud u českých kapel neslyšel. Až mě mrzí, že text ke Svítání nenapadl mě. Myslím že popisuje naprosto přesně pocity řady lidí mezi 20. a 30. rokem života," dodává Honza Kistanov.

Pro Pris hlasovali:
Michal Brenner (MeetFactory), David Čajčík (Full Moon), Miloš Hroch (Radio Wave), Jan Kistanov (booking Flexy), Antonín Kocábek (nezávislý publicista), Zdeněk Lichnovský (Radio 1), Zdeněk Neusar (Beseda u Bigbítu, Frontman.cz)

 

Právě se děje

Další zprávy