Které české kapely pohnou v roce 2018 alternativní scénou? Punková síla Vole nebo melancholici Pris

Karel Veselý Karel Veselý
19. 2. 2018 7:30
Aktuálně.cz už popáté oslovilo pět desítek publicistů, promotérů a vydavatelů z klubové scény, aby tipli, kteří hudebníci letos touto scénou pohnou. Porotci tentokrát dávali přednost kapelám s českými texty (Dukla, Pris) a osobitou živou produkcí (Vole, Baro Chandel). Po čase se do centra pozornosti zase vrací experimentální elektronika (Anhedonik, Eva01, Spomenik). Zajímavostí je, že oproti ročníku 2016, kdy vládly jednočlenné projekty, získaly etos nejvíce hlasů kapely.
Video: YouTube / Postmodern Soundscape

Dukla: Nostalgie, básně Jana Zábrany a lásky ze sídliště

Dreampopová skupina Mayen už patří mezi ty dávno objevené. Její polovina -  Lukáš Vydra a Josef Hradilek - si ale loni vytvořila vlastní "buňku" Dukla (poslechněte si ji zde).

Její písničky jsou minimalističtější, melancholičtější a jsou v češtině. Cítit je z nich nostalgie i láska ze sídliště, citují se v nich úryvky z básní Jana Zábrany nebo Borise Pasternaka. Debutové EP Vinohrady, nahrané během loňského léta jen tak z radosti, naznačuje, že Dukla by se klidně mohla rozrůst v regulérní boční projekt.

"Tak by měl znít inteligentní pop. Kombinace dědictví českých šedesátých let a současných světových trendů se zpěvnými texty, se kterými se člověk dokáže identifikovat. Kluci jsou hitmakeři!" říká Jakub Jirásek z festivalu Miro a kapely Cold Cold Nights.

"Zpívat česky neznamená neznít světově, a to ani když se váš svět redukuje na pár vinohradských bloků rozpálených sluncem. Polovina Mayen rozhodně nedělá polovičatou muziku, jejich Dukla navazuje a přihazuje. Nekonvenční frázování, melancholické aranžmá, bezelstné texty. Nechme to doznít, třeba se nám jen něco zdálo," dodává David Čajčík z Full Moonu.

Pro Duklu hlasovali:
Judita Císařová (Radio Wave), David Čajčík (Full Moon), Márty Čonin (klub Božák Teplice), Miloš Hroch (Radio Wave), Jakub Jirásek (skupina Cold Cold Nights), Jan Kistanov (booking Flexy), Zdeněk Lichnovský (Radio 1), Zdeněk Neusar (festival Beseda u Bigbítu, Frontman.cz), Pierre Urban (Radio 1)

 

Právě se děje

Další zprávy