Které české kapely pohnou v roce 2018 alternativní scénou? Punková síla Vole nebo melancholici Pris

Karel Veselý Karel Veselý
19. 2. 2018 7:30
Aktuálně.cz už popáté oslovilo pět desítek publicistů, promotérů a vydavatelů z klubové scény, aby tipli, kteří hudebníci letos touto scénou pohnou. Porotci tentokrát dávali přednost kapelám s českými texty (Dukla, Pris) a osobitou živou produkcí (Vole, Baro Chandel). Po čase se do centra pozornosti zase vrací experimentální elektronika (Anhedonik, Eva01, Spomenik). Zajímavostí je, že oproti ročníku 2016, kdy vládly jednočlenné projekty, získaly etos nejvíce hlasů kapely.
Video: YouTube / Baro Chandel

Baro Chandel: Mezi Nirvanou a Soundgarden je dobře

Devadesátkový grunge vlastně nikdy úplně neodešel, možná ale nastal čas, aby ho někdo osvobodil z osidel pouhého revivalu.

Žižkovské kvarteto Baro Chandel nechce být nová Nirvana, jde hlouběji k syrovému stoner rocku raných Soundgarden, někde pod tím vším jsou ale i romské kořeny ústřední dvojice bratrů Podzimků. Baro Chandel (poslechněte si je zde) vydali na začátku února debutové album Baro Bokhalo, fanoušky už ale pár měsíců sbírají na energických koncertech.

"Tam najednou zjistíte, jak rychle se dá přejít od kývání do rytmu ke svléknutí trička. Zábava, energie a nadšení, čistá, nekomplikovaná záležitost, která se v Čechách zase tolik nenosí. Což je často škoda," vysvětluje Michal Pařízek. "Žižkovští kluci, co se ani s tím stoner rockem zrovna moc nemazlí," dodává Antonín Kocábek. 

Pro Baro Chandel hlasovali:
Vítek Chaloupecký (label Happy Mutant), Václav Havelka (Please the Trees), Tomino Kelar (Midi Lidi, Kabinet Múz), Antonín Kocábek (nezávislý publicista), Michal Pařízek (časopis Full Moon)

 

Právě se děje

Další zprávy