Ceny Anděl dostali Dusilová, Tata Bojs i Yzomandias, do síně slávy vstoupil Křesťan

Kultura Kultura
29. 5. 2021 22:55
Zpěvačka Lenka Dusilová se stala vítězkou sobotního udílení již 30. hudebních cen Anděl. Ze čtyř nominací za album Řeka proměnila tři. Dvě sošky si odnáší Robert Křesťan. Objevem se stala Kateřina Marie Tichá, nejlepším sólovým interpretem je 7krát3, skupinou roku pak Tata Bojs. O vítězích rozhodlo 435 akademiků, ceremoniálem vysílaným Českou televizí provázela zpěvačka Ewa Farna.
Kateřina Marie Tichá.
Jednoduchá emotivní balada Zničená zem od Kateřiny Marie Tiché vyniká křehkostí a citlivou prací s náladou. | Video: Universal Music

Objev roku

Za objev roku porota označila šestadvacetiletou zpěvačku Kateřinu Marii Tichou. "Uf, já strašně moc děkuju akademii, že to album ocenili, protože to bylo posledních pět let mého života," řekla a vyzdvihla také spolupráci s tragicky zesnulým Davidem Stypkou. Ten dodal refrén její písni nazvané V Paříži.

Tichá na sebe roku 2012 upozornila singlem Vzpomínej a několik let koncertovala po celé republice s kapelou Jelen. Vloni vydala debutovou nahrávku Sami. Obsahuje 12 písní, jejichž texty se ve většině případů týkají nešťastných vztahů. "Ty texty jsou vždy nějakým způsobem osobní," řekla.

Album Sami představuje v českém popu událost hodnou pozornosti, napsal pro Aktuálně.cz kritik Honza Vedral. "Dodává mu nejen křehkou energii, osobitost a pestrost, ale hlavně nový, sympatický hlas," uvedl. "Na desce Sami se od předchozích, často táborovým ohněm očouzených skladeb posouvá k ucelenější výpovědi i současnějšímu zvuku," konstatoval o Tiché.

 

Právě se děje

Další zprávy