CD na Vánoce: mladí i staří, koumáci i požitkáři

kul
10. 12. 2007 12:00
Tipy Aktuálně.cz na hudbu pod stromeček

Tipy - Lístky na koncerty se kupují, ale desky stahují. Vydavatelský byznys dostával celý letošní rok pěkně za uši. Buďme tedy retro a dejme mu  pod stromeček hezký dárek: Potěšme své blízké nefalšovaným diskem.

A co pod ním může být, pokud je chceme seznámit s aktuálním hudebním děním? Mládí vpřed, říká se, ale letošní rok se postavil i proti jevu zvanému ageismus a přeje doyenům, kteří se vracejí v početném houfu. 

V žebříčcích se jako v čekárně u zubaře potkávají zasloužilci spolu s hochy a dívkami, kteří s vážnou nadsázkou pečou dobré čapkovské dorty ze všeho,  co jim přijde pod ruku, co našli u rodičů, na webu i ve své hlavě.

A zpovzdálí to jako druhá strana mince sledují elektronici, kterým na úderné dvojalbum stačí pár postupů i tónů. Kdyby to všechno někdo namíchal, byl by z toho symbol i deska roku.

 

1. Bruce Springsteen: Magic

Foto: SonyBMG

Robert Plant se uvolil pro reunion Led Zeppelin, ale také ukročil k s hvězdou Alison Krauss k bluegrassu a k desce duetů Raising Sand. Kritika nechápala, proč něco takového nenatočil už dávno. S politickou notou cítili potřebu vyrukovat Bruce Springsteen i Neil Young a Eagles se chtěli po třiceti letech znovu ubytovat v Hotelu California. Pink Floyd nabídli sběratelskou reedici debutu, jakoby sebekriticky uznali, že je to teď nejživější z jejich odkazu.

 

2. LCD Soundsystem: Sound of Silver

Foto: Aktuálně.cz

Skládanku vykořeněnosti a globální matějské předvedla na druhém albu M.I.A., soundtrackově eklektické retro prezentovali Go! Team. Fosforeskující barva nu-raveu se rozprskla všude a exploze interpretů od labelů jako Ed Banger dokonala spojení tanečního hedonismu s kytarovou intenzitou. Postmoderní diskotéka pro rozumbrady i požitkáře.

To platí také o hudbě The Arcade Fire. Kanadská sebranka vyrukovala s odkazem na prvotinu Johna Kennedy Toolea a jejich deska Neon Bible posbírala kdejakou kritickou i čtenářskou medaili. A LCD Soundsystem nás zvou na parket, abychom v zrcátkách diskokoule uviděli při tanci sami sebe.

 

3. CocoRosie: The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

Foto: www.tgrec.com

Pro Vánoce individuální pospolitosti je tu Björk a pro Vánoce melancholické nová PJ Harvey nebo Sigur Rós.

Retro zvuku přejí jak starci, kteří ho nikdy neopustili, tak nová generace dekonstruktivistů a folkových re-interpretů. Od brooklynských experimentátorů Animal Collective po infantilní sestry CocoRosie nebo excentrika v kraťasech školáka Patricka Wolfa.

 

4. Vypsaná fiXa: Fenomén

Foto: Sony BMG

Pokud zastánci patriotismu z nějakého důvodu nemají chuť zakoupit tradiční kousky, jako zelená je tráva best of album Kryštof nebo fotbalistická kolekce Chinaski, můžou mít maličko vyšší aspirace. A sáhnout po Vypsané fiXe, opět čistě písničkových Tata Bojs nebo za piánem usazené Radůze. Krušnohorský horizont se nakonec dá i domácím dárkem elegantně přesáhnout: s neofolkovým SelFbrushem, potažmo Please The Trees, a letos naprosto vymazlenými Sunshine.

 

5. Amy Winehouse: Back to Black

Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Island Records

Estrogen versus testosteron. Žně zažila Nelly Furtado, která se s (už loňským) albem Loose rozhodla přijít na kloub své sexualitě, ale i Gwen Stefani dojíždějící na vlně Sweet Escape. Útok po rekonvalescenci připravila Kylie Minogue. K nové desce a šesti nominacím na Grammy se propila Amy Winehouse.

 

6. Kanye West: Graduate

Foto: Aktuálně.cz

Kluci si to spíš vyříkali. Hip hop vyslal do byznysu siláckou skvadru: od megalomana Kanye Westa a jeho komponovaného alba Graduate přes velkohubého 50 Centa až po mogula Jay-Z, který se z dočasného dobrovolného důchodu vrátil parádně odpočatý jako American Gangster.

A ještě zaručený tip pro šetřílky:  Nové Radiohead In Rainbows - může obdarovávaný dostat i zadarmo. Stačí mu zabalit link.

DÁLE DOPORUČUJEME:

 

Právě se děje

Další zprávy