V knižní nabídce vládne čirá anarchie

kul
10. 12. 2007 12:00
Tipy Aktuálně.cz na knihy pod stromeček
Místo čtenářů zde budou zasedat účastníci konferencí. Ředitel Ježek slibuje, že sál bude pronajímat hlavně vysokým školám a státním institucím.
Místo čtenářů zde budou zasedat účastníci konferencí. Ředitel Ježek slibuje, že sál bude pronajímat hlavně vysokým školám a státním institucím. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Tipy - Sice už přestalo platit každý čtvrtek novou knihu, ale pravidlo: Když knihu, tak na dovolenou a pod stromeček, se pořád ještě spolehlivě drží.

Předvánoční trh znamená pro knihkupce i nakladatele jistotu přilepšení a probírat se jejich zahlcující nabídkou připomíná třídenní poznávací zájezd po Beneluxu.

S tímto vědomím činíme naši nabídku v několika okruzích těm, kteří se mezi barevnými pyramidami z papírových rad do života cítí ztraceni, ale nechtějí jen nechat bloumat zrak.


1. Neil McCormick: U2 o U2

Obal knihy U2 o U2
Obal knihy U2 o U2 | Foto: Portál

U2 řeknou všechno sami, aniž by se jich někdo ptal, a stejně o to bude zájem. Příběh největšího rockového giganta současnosti vlastními slovy hlavních pěti aktérů. Členové kapely s managerem Paul McGuinesse v orchestraci novináře Neila McCormicka popisují cestu z tělocvičny střední školy na stadiony.  Ze stejného ranku lze pro razantnější tvrďáky nabídnout  historii Black Sabbath nebo Metalliky, pro nostalgiky 500 nejlepších alb historie podle magazínu Rolling Stone.


2. Julian Barnes: Arthur & George

Foto: Aktuálně.cz

Pro ctitele klasických románů i postmoderních her. Otec Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle po vzoru svého hrdiny vystupuje na obhajobu nespravedlivě stíhaného. Román Juliana Barnese Arthur  George sleduje případ odsouzeného právníka Edaljiho, na jehož základě Británie zavedla institut odvolacího soudu. Zdálo by se tedy, že jde o realistickou rekonstrukci jednoho justičního omylu - ovšem Barnes je znám láskou k experimentování, takže román lze číst především jako jeden velký literární pastiš.

Ze stejné poličky lze nabídnout nové vydání románu Pokání od další britské hvězdy Iana McEwana, které přichází spolu s filmovou adaptací, nebo nasupený román Michela Houellebecqa Elementární částice. Českého překladu se s filmem dočkal i americký bestseller Lovec draků nebo další kniha Petra Hoega.

Harry Potter dorazí ža po Novém roce, ale zastoupit ho můžou Jonathan Strange & pan Norrell.


3. Woody Allen: Čirá anarchie

Foto: Aktuálně.cz

Velké otázky ve veselejším podání. "V pátek jsem se probudil, a protože vesmír se rozpíná, trvalo mi déle než obvykle, najít župan." - Trénovaný čtenář asi hned na první pokus pozná, kdo může být autorem této věty.  Nová várka povídek Woody Allena se opět strefuje do oblíbených terčů: producentů, spisovatelů, manželů, ošklivých a hloupých žen i krásných intelektuálek.

 

4. Petr Sís: Zeď Jak jsem vyrůstal za železnou oponou

Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou (Petr Sís).
Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou (Petr Sís). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Knížka adresovaná preadolescentům, která fascinuje všechny věkové skupiny - a to v ní není ani jeden čaroděj. V New Yorku žijící Petr Sís kombinuje na ploše celobarevné obrazové knihy Zeď Jak jsem vyrůstal za železnou oponou - kresby, komiks i svoje autentické obrazové deníky. Kniha o snadnosti manipulace křehkou dětskou myslí sbírá jednu komiksovou cenu za druhou i nadšené recenze amerického tisku.

Pro děti jsou tu i Zahádky Petra Nikla, ale zjevně nejvíc jim rodiče chtějí číst pohádky Michal Viewegha.


4.  Joe Sacco: Goražde

Foto: Joe Sacco

K dalším přírůstkům pro komiks zlomového roku si do knihovničky můžete přidat atmosféricky vizuálního Bombera od Jaromíra 99 se stejnojmenným soundtrackem. Dospívání ve teokratickém a válčícím Íránu nabízí zfilmovaná a na Oscara nominovaná Persepolis Marjane Satrapiové.

O poznání reálnější vraždění bez humorného odlehčení vytvořil novinář Joe Sacco v Bezpečné zóně Goražde, následně nás zve do Palestiny. A aby té deprese nebylo málo,  v závěsu je závěrečný díl Padoucnice od Davida B. - v níž slavný Francouz strhujícím a zároveň syrovým způsobem líčí rodinný boj s bratrovou epilepsií.


5. Umberto Eco: Dějiny ošklivosti

Foto: Aktuálně.cz

Mezi objemnými publikacemi, kvůli kterým se zřejmě vyrábějí nízké stolky se skleněnou deskou a lampy se zelenými stínítky, tento rok vévodí Dějiny ošklivosti Umberta Eca. Protáhnou dychtivého laika dějinami estetiky; nota bene jejich atraktivnější a peprnější - jelikož odvrácenou - stranou.

Mapovat moderní a současné umění se zase rozhodla skupinka autorů  Hala Fostera, Rosalindy Kraussové, Yve-Alaina Boise, Benjamina H. D. Buchloha v knize Umění po roce 1900. Na rozdíl od klasického kunsthistorického honu se vydali po stopách signifikantních uměleckých událostí, které byly pro každý rok 20. století utvářející.


6. Jiří Šulc: Dva proti říši

Foto: Euromedia

Kdo chce na české Vánoce darovat českou knihu, může kromě žádaného pohádkového Viewegha sáhnout po novém románu Jaroslava Rudiše Potichu nebo knize Květy Legátové.

Pokud chce obdarovávaný zažít národní hrdost, může si si čekání na olympiádu krátit četbou románu Jiřího Šulce Dva proti říši.

Kdo má Čechy spíš za vejlupky, měl by dostat Odcházení Václava Havla nebo Kunderovu Nesnesitelnou lehkost bytí. Anebo ještě výživnější střelivo: Gottland je kniha o tom, jak to u nás chodí, nelaskavým pohledem polského novináře.

Pokud chce někdo někoho duchovně pozvednout, koupit mu příručky o čemkoli nebo knihy plné vtipných a laskavých postřehů, které mají obdarovaného přesvědčit, že žádný malér není tak veliký, abychom se mu nemohli od srdce zasmát, stačí zavřít oči a natáhnout ruku. Nemůžete minout.

A komu se zdá, že Vánoce už nejsou tak bílé, jako bývaly, toho může srovnat kniha Václava Klause Modrá, nikoli zelená planeta.

DÁLE DOPORUČUJEME:

 

Právě se děje

Další zprávy