Vánoční DVD: Pro fajnšmekry i masochisty

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 12. 2007 12:00
Tipy Aktuálně.cz na DVD Pod stormeček
Návštěvníci
Návštěvníci | Foto: Schmiedberger, Česká televize

Tipy - Polovina všech rodin v Česku si pouští oblíbené filmy doma na DVD přehrávači a příští rok přístroj podle odhadů DVD Group bude vlastnit tři čtvrtiny domácností. 

Rostoucí prodej disků a nabídka na předvánočním trhu tomu odpovídají. Od bizarností po nejnovější komerční hity, kterých se letos zvlášť urodilo. Nevybrat dárek je větší umění než filmy Ingmara Bergmana.

 

1. Harry Potter: Special Edition

Harry Potter a Fénixův řád
Harry Potter a Fénixův řád | Foto: Warner Bros.

Na Vánoce letos nejhlasitěji zbrojí vydavatelé DVD s komerčními trháky, které letos válcovaly kina - a není důvod nevěřit, že nebudou stejně válcovat i prodejní pulty.

A tak tu máme hvězdnou trojku trojek: Spider-man 3, Shrek Třetí, Jack Sparrow 3. Kdopak asi odloudí těm ostatním nejvíc kupujících? Harry Potter byl letos s Fénixovým řádem v kině už popáté. A tak se vytahuje na kolegy před Vánoci s exkluzivní desetidiskovou kolekcí; ta pochopitelně obsahuje všech pět dosud vzniklých filmů.

 

2. Vratné lahve

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Když obdarovávaný mezi vánočním cukrovím nechce louskat titulky ani poslouchat dabing a  požaduje (vánoční) pohodu Czech made, měl by dostat nějaký hezký český film. I těch před Vánoci vychází požehnaně. Největším hitem asi budou Vratné lahve, k mání jsou ale i Tajnosti nebo Menzelův Anglický král. Doporučení si zaslouží ne snad milý, ale zato asi nejlepší letošní český film Pusinky.

Většina českých snímků je k dostání za cenu kolem tří až čtyř stovek. Vhodně je ale hodnota některých vyjádřena spíš prodejní cenou v Levných knihách; za lidových 49 korun jsou tu k mání teenagerští Experti i oba díly Playgirls.

 

3. Pianistka

Pianistka
Pianistka | Foto: Aktuálně.cz

Levné knihy ale ukrývají i opravdové poklady, což je zvlášt ideální pro ty fajnšmekry, kteří chtějí někoho podarovat, ale mají hluboko do kapsy. Od Zelňačky a Četníků až po paletu filmů od Volkera Schlondorffa, Krysztofa Zanussiho či letos zesnulého Michelangela Antonioniho; v poslední době přibyla řada filmů Petera Greenawaye.

Kontroverzní Souboj s nebem Carlose Reygadase je tu k dostání za 99,  za stejnou cenu nelze nedoporučit DiCillův Život v oblouznění se Stevem Buscemim v hlavní roli či Hanekeho Pianistku. Ken Park zlobivého dítěte americké kinematografie Larryho Clarka je dokonce za 69 korun.

Pro znalce, kteří nekupují a nechtějí darovat jen novinky,  je v Praze připraven i obchod Terryho ponožky, který má na skladě nepřeberné množství titulů. Od Kočky na rozpálené plechové střeše za 299 korun až po dvoudiskové edice filmů Andreje Tarkovského za 650 korun.

 

4. Blade Runner - Final Cut

Blade Runner
Blade Runner | Foto: Aktuálně.cz

Mezi dárky-události lze určitě zařadit nové dvoudiskové vydání kultovního Blade Runnera v původní verzi Ridleyho Scotta. Režisér nebyl spokojen se zásahy studia do konečné podoby filmu, ale jeho snaha o prosazení původní verze přinesla ovoce až po pětadvaceti letech. Sci-fi s Harrisonem Fordem by mělo být k dostání od 12. prosince za 399 korun.

Úctyhodné jsou  edice letošních držitelů Oscarů i jejich adeptů: Babel, Královna, Skrytá identita, Edith Piaf. K drobnostem mistrů patří nově vydaný povídkový film Jima Jarmusche Kafe a cigára. Pro děti  jsou tu tučňáci v Happy Feet a Spláchnutej, pro všechny Simpsonovi ve filmu.

 

5. Létající Čestmír

Foto: Bontonfilm

Pro ty, kdo se o Vánocích nehodlají odlepit od televizních obrazovek, je možná tím nejvhodnějším dárkem některá ze seriálových kolekcí .

Dítko nepohrdne Arabelou, otec Černými barony a matka kompletní Takovou normální rodinkou zabalenou v epesní plechové krabičce. Dědeček se pobaví s Chalupáři, babička uroní slzu za doktorem Štrosmajerem z Nemocnice na kraji města.

Pro nostalgiky je připravené kompletní vydání Létajícího Čestmíra nebo nestárnoucí Návštěvníci; těmi uděláte radost i geodetům. A pro masochisty je tu aspoň prvních pár dílů seriálu My všichni školou povinní.

DÁLE DOPORUČUJEME:


 

 

Právě se děje

Další zprávy