Nelly Furtado sex-appealu zbavená

Jan Šprincl
12. 7. 2006 0:00
Recenze - Koho by bavilo paběrkovat na evropském trhu, když USA jsou tak velké a ekonomické silné? Nelly Furtado rozhodně ne. Uvnitř: UKÁZKY Z ALBA

Sedmadvacetiletá diva původem z Kanady, mezi jejíž předky patří Indiáni, Portugalci i Filipínci, se před šesti lety představila úspěšným debutem Whoa, Nelly! Následující Folklore (2003) už takovým sukcesem nebylo, i když na něm byla ke slyšení fotbalová hymna Força.

S tím se muselo něco udělat, když to vypadá, že vedle popových jedniček, jako je Shakira, Gwen Stefani, Pink, a nakonec i té Britney Spears, zbývá pořád místo. Tak proč to nezkusit? A možná si troufneme i na Madonnu!

Jak ukazuje Nelly Furtado na novém albu Loose, řešení je celkem jednoduché: stačí se nově obléct, jinak nalíčit, naučit se nové tanečky a mít dobrého hudebního trenéra.

Volba padla na producenta Timbalanda, spolupracovníka a téměř dvojče hiphopové královny Missy Elliott, který také úspěchu přiživovanému mohutným marketingem dosáhl. Loose je na severoamerickém kontinentu nejprodávanějším albem, singly Maneater a Promiscuous patří k nejstahovanějším na iTunes.

Foto: Universal

Posluchačům se podařilo vnutit profesionální produkt s omezenou zárukou, že zpěvačka je stále stejná i trochu jiná, že pop se za poslední léta moc nezměnil - a že je vlastně jedno, kdo co zpívá, hlavně že to hraje.

Furtado, ale i už vzpomínaná Shakira nebo Gwen Stefani tu nejsou od toho, aby dělaly revoluci, ale recyklovaly už několikrát osvědčené nápady a postupy. Konzument si toho pravděpodobně nevšimne a životní prostředí netrpí. Světový showbyznys se chová příkladně ekologicky.

Na Loose se bezstarostně střídá pop a r´n´b s hip hopem, tanečnější skladbu doplňuje balada, míchá se angličtina se španělštinou. Všechno do sebe tak pěkně zapadá, že necelá hodina je rychle pryč. Zkrátka uteklo to, nenudilo, občas nás Nelly Furtado přinutila k nenápadnému dupotu ve svém rytmu, prostě "žádný problém".

Problém ale může přijít při soustředěnějším poslechu než jen při joggingu nebo sobotním gruntování bytu: jakákoliv osobitost, kterou Nelly Furtado představila na dřívějších deskách, je ta tam. Nahrávka je vycizelovaná k dokonalosti a chybí jí sex-appeal.

,,,,  

V raggaetonu Ho Hay Igual Furtado jen naplňuje melodii a rytmus, ztěžka dobíhá sama sebe, a stejně tak je slyšet, že jí nesedí hiphopová poloha, která se však prolíná celou první polovinou alba. Ty skladby mají něco do sebe, ale Furtado to není...

Naopak přesvědčivá je v pomalejších písních In God´s Hand nebo Te Busque, stejně jako mohutné Say It Right; ty zase hudebně nepředstavují žádný skvost.

Zdá se, že interpretem písní na albu Loose mohl být kdokoliv, a v tomto případě producentovy choutky Nelly Furtado semlely najemno. Loose je ideálním albem letošního léta, ale jen těžko ho přežije.

Nelly Furtado: Loose. CD, 55 minut. Vydala firma  Universal, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy