Tarantino popu vyhrává. Případ vyřešen, klepeta cvakla

Pavel Turek
21. 9. 2007 10:00
Druhé album britských The Go! Team překypuje euforií
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Album Proof Of Youth překypuje štěstím, které málokdo zažil, ale každý mu rozumí, protože pochází výhradně ze světa fikce.

Jestliže si pod příměrem, že nějaká hudba zní jako soundtrack k filmu, člověk vybaví náladotvorné plochy doprovázející malebnou kameru, nebo naopak naznačování hrůzy a pomalu budované drama, pak kapela Iana Partona na to jde úplně jinak, bez patosu a strnulosti. Pracuje výhradně s klimaxem a katarzí.

The Go! Team začali jako projekt jediného muže, který své nadšení z atmosféry akčních seriálů sedmdesátých let, ducha automobilových honiček a popěvků sexy roztleskávaček promítnul už v roce 2004 do debutu Thunder, Lightning, Strike.

Nahrávka vznikala, jako když modelář lepí letadýlko: domáckým patláním nejrůznějších samplů v kuchyni rodičů. Nebývalý úspěch u kritiky album bylo nominováno na Mercury Prize, časopis Time je zařadil mezi pět nejdůležitějších titulů roku - a zájem Franz Ferdinand, kteří chtěli The Go! Team jako předkapelu na turné, donutil Iana Partona sestavit šestičlenný sbor, jenž by dokázal důmyslnou skládačku prezentovat živě.

Retro samply přetíženou nahrávku převedli do koncertní podoby, rapper Ninja si přivlastnil původní vokály a vyrazili na festivaly. S touhle zkušeností se letos coby kapela pustili do natáčení Proof Of Youth.

The Go! Team - Doing It Right

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Styl zůstává stejný. Ian Parton je stále Tarantinem popu; jen vyšťavil ze souboru, co šlo, a s využitím dvou bubeníků narval do novinky víc energie a entuziasmu, než měl debut.

Na vokály si přizval ukřičenou Marinu z brazilského tria Bonde do Role a trošku ji umravnil. Víc odvázat se naopak mohl Chuck D z Public Enemy, který tu funguje jako přiznaná pocta ranému hip hopu.  

Od singlu Grip Like A Vice až po závěrečnou Patricia's Moving Picture každá skladba burácí totálním vítězstvím. Všechno dramatické už je úspěšně za námi, je evidentní, že to dobře dopadlo.

Případ vyřešen, klepeta na zápěstích narkobarona zacvakla, Charlieho andílci flirtují se Starskym a Hutchem, kteří se zrovna poplácali po zádech. Zaprotokolováno: minulost je radostně bezpečná, televizní dvojnásob.

Foto: Aktuálně.cz

Proof Of Youth střídá momenty euforie s několika málo okamžiky klidu. Instrumentálka My World je jako podkres k rozfoukanému chmýří odkvetlé pampelišky na břehu řeky v technicolorových barvách. Odhodlané Keys To The City ukončují třískáním do barelů drsně romantický příběh z chudinského předměstí.

The Go! Team skládají písně, které se hrávají ve scénách na rozhraní finále a titulků. Kamera odjíždí od aktérů, začínáte si číst titulky. Film vás už katapultoval ze svého světa, dostali jste, co bylo třeba, ale v kinosále ještě nerozsvítili.

Mžouráte očima a vycházíte ven. Deska Proof Of Youth účinkuje podobně. Má tendenci na chvíli pobláznit a vnuknout myšlenku, že pokud se někdy zachováte odvážně, budou znít fanfáry.

The Go! Team: Proof Of Youth. CD, 38 minut. Vydala firma Memphis Industries/Sub Pop, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy