Volta: víla s čarodějnicí spojily své síly

Jan Šprincl
10. 5. 2007 9:00
Výsledkem je nová písničková deska Islanďanky Björk

Recenze - Je nejslavnější představitelkou severské alternativy. Po albu Volta je jasné, že může být i komerčně velmi úspěšnou populární zpěvačkou, i když se tomu obyčejnému popu vyhýbá.

Za čtrnáct let sólové kariéry Björk publiku nastavila tvář čarodějnice, která pomocí vlastního hlasu oživuje prenatálně mytické příběhy, i tvář elektronické víly-experimentátorky se zvuky.

Pro tentokrát, na šestém studiovém albu Volta, se ze sebe snaží dostat to nejlepší písněmi s pevnou strukturou a méně extravagantními prostředky. "Chtěla jsem natočit desku pro radost," říká k tomu Björk. Ta radost a štěstí ze hry jsou nakažlivá i pro posluchače.

Tři písně produkoval Timbaland, autoritářský strůjce r´n´b a hiphopových hitů, který přes charakteristické ostré beaty lámal Nelly Furtado, Justina Timberlakea nebo Missy Elliott. I Björk si s ním rozumí, spojuje je posedlost hlučnými "tribal" rytmy. Hned úvodní skladba i singl Earth Intruders ho získává z vojenského pochodu; zpěvačka totiž vidí lidstvo jako armádu pohanů, která drancuje všechno, co jí přijde do cesty.

Podívejte se na video k písni Earth Interluders

Foto: Universal Music

Téma Země, známé už z jejích dřívějších alb Post nebo Homogenic, její severskou optikou získává rozměr bojiště mezi přírodou a člověkem. Jak Björk přiznala časopisu Pitchfork, její nahrávku zasáhla návštěva jihu Asie, míst zpustošených tsunami. Anarchistická Declare Independence pak předznamenává novou společnost, snad vystavěnou na ruinách té staré...

Výborně zní píseň Hope s asijskými ohlasy: nevinný přednes popisuje sebevražednou atentátnici, která na věčnost vzala nejen lidi v okolí, ale také dítě, které v sobě nosila.

S exaltickým šansoniérem Antonym, členem Antony and the Johnsons a oblíbencem Lou Reeda i autorů současného folku, Björk nechává plynout svoji druhou vášeň: hledání ticha a vědomí důstojnosti těchto okamžiků. Jejich hymnická The Dull Flame of Desire je půvabným milostným duetem, My Juvenile pak vyznáním synovi, kterého matka od sebe těžce odstřihává; konec i nový začátek.

Motiv cesty, návratu a loučení je na Voltě neustále přítomen, z dálky slyšíme zvuk parníků, jindy zajíkavý dech i divoké mořské vlny jako obrys nekonečna.

Foto: www.bjork.com

Hudebně i topograficky kosmopolitní Volta se nahrávala na Islandu, kde zpěvačka s rockovými The Sugarcubes začínala, Spojených státech, kde teď žije, ale i v Londýně, na Jamajce nebo na Mali. Zpívat o Zemi znamená ji poznávat, a setkávat se přitom s nejrůznějšími lidmi, ví Björk.

S desítkou nových písní má pro ně dobrý a energický dárek, příští rok a půl se vydá s turné po světě a zastaví se i na velkých festivalech. Jestli Česko vynechá, bude to škoda, ale její hlas a sílu volání bychom ani tak neměli přeslechnout.

Björk: Volta. CD, 51 minut. Vydala firma One Little Indian/Universal Music, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy