Jay-Z se vrátil na trůn. V hávu drogového dealera

Pavel Vondra
30. 11. 2007 17:25
Albem American Gangster se dotáhl na Elvise
Foto: Archiv

Praha - Je to rok, co Jay-Z ukončil tříleté období dobrovolné nečinnosti  - sám to označil za "nejhorší odchod do důchodu v dějinách" - a vydal deváté sólové album Kingdom Come.

Pro brooklynského rappera návrat na vrchol se vším všudy: hned v prvním týdnu se deska vyhoupla do čela amerického žebříčku nejprodávanějších alb.

Rok se s rokem sešel, neúnavný MC si dal repete a jeho další sólový počin American Gangster měl zase raketový start. Zástupci Billboardu mohli oznámit, že se Shawn Carter, jak zní jeho občanské jméno, právě zařadil po bok Elvise Presleyho - stejně jako on má na kontě deset alb, jež v USA dosáhly až na vrchol žebříčku.

Foto: Archiv

A jako svého času Beatles, kteří mimochodem ve statistikách zůstávají neotřesitelně první s devatenácti zářezy, se Jay-Z vydal na pole konceptuální tvorby.

American Gangster tvoří jakýsi doplněk - byť podle autora zcela svébytný - ke stejnojmennému filmu režiséra Ridleyho Scotta, který se v americké distribuci objevil jen o čtyři dny dřív. Snímek vypráví příběh drogového dealera Franka Lucase, který měl na přelomu 60. a 70.let v New Yorku pověst největší kapacity v oboru.

Jay-Z film viděl, ještě než byl dokončen, a údajně se v příběhu černošského sígra, na něhož byla krátká nejen policie, ale i mafie, natolik zhlédl, že ho inspiroval k natočení vlastního opusu, kde se Lucasova postava mísí s ním samotným.

Denzel Washington jako Americký gangster
Denzel Washington jako Americký gangster | Foto: Archiv

"Když jsem viděl, jakým způsobem Denzel (Washington) ztvárnil hlavní postavu, došlo mi, že je to vůbec poprvé, co je na plátně vylíčen vzestup černého chlápka na úroveň, kdy si na něj netroufne ani mafie. To ve mně okamžitě vnitřně rezonovalo. Vyšel jsem z toho pocitu a proměnil ho do vlastních skladeb - takže ta moje věc je vlastně nezávislá verze Amerického gangstera," popisoval rapper vznik alba.

Aby podtrhl konceptuálnost počinu, pro který si vypůjčil i několik promluv z filmu, zakázal písně z American Gansgster prodávat na portálu iTunes jednotlivě.

Co celé věci dodává na autentičnosti, je skutečnost, že Jay-Z se v mládí jako velká část souputníků z brooklynského sídliště Marcy opravdu chvíli živil pouličním kšeftováním s narkotiky, i když na mnohem skromnější úrovni.

Zatímco Lucas skončil ve vězení a o milionové zisky přišel, Jay-Z se vypracoval na nejrespektovanějšího rappera v New Yorku, kolébce hip-hopu. Dnes šéfuje nejen vlastnímu labelu Roc-a-fella Records, ale i legendárnímu Def Jamu.

Spolu s dalšími obchodními aktivitami, jako je vlastní značka oblečení či podíl v basketbalovém klubu New Jersey Nets, se jeho celkové jmění odhaduje na 550 milionů dolarů.

Rapper Jay-Z (vlevo) a P. Diddy se smějí při zápase New Jersey Nets s Miami Heat. Jay-Z je spolumajitelem domácího klubu.
Rapper Jay-Z (vlevo) a P. Diddy se smějí při zápase New Jersey Nets s Miami Heat. Jay-Z je spolumajitelem domácího klubu. | Foto: Reuters

Přese všechna tahle aktiva ale jeho hlavní devizou zůstává to, čemu se v hip-hopu říká flow - tedy deklamační technika, která se sice může zčásti vypilovat, ale vždycky se musí opírat o přirozený šarm rytmizovaného přednesu.

A v tomto ohledu má Jay-Z shůry dáno jako málokdo. Jak kdysi poznamenal jeden kritik, Jay-Z má flow (doslovně přeloženo tok) jako vodovodní kohoutek.

Jednu z největších vokálních exhibicí servíruje Jay-Z ve skladbě Blue Magic, prvním singlu, jehož název odkazuje k prvotřídnímu heroinu, který Lukas vozil z Vietnamu údajně v rakvích se zabitými vojáky (video ZDE).

Oč úspornější je hudební podklad, o to víe vyniká neuvěřitelná bravura. Podobně svěže působí druhý singl Roc Boys, kterému naopak dominují odpíchnuté dechy a rozjásaná nálada.

Hudební atmosféra alba se hodně napájí v 70. letech. A není to dáno jen časovým horizontem filmu, ale vůbec aktuálním směřováním Jayovy stáje, do níž se řadí i jeho někdejší producent, dnes úspěšný sólista Kanye West.

Je až s podivem, jak si jsou Westovo poslední album Graduation a nynější novinka American Gangster jeho mentora podobné.

ČTĚTE VÍCE: Kanye West už má diplom, ale naštěstí nevyrostl

A pokud se na rozhodnutí nekorunovaného krále newyorského hip-hopu vrátit se z důchodu přímo do první linie nějak podepsalo i to, že jeho chráněnci poslední dobou podstatně vyrostlo ego, nelze se než radovat , jaké žně v důsledku vyšponovaného prostředí čekají fanoušky prvotřídního hip-hopu.

 

Právě se děje

Další zprávy