Sigur Rós zvou na návštěvu domů: Zujte se

Pavel Turek
26. 11. 2007 9:00
Kapela vydává koncertní DVD a dvojalbum rarit
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Vždycky zněli jako ideální podkres k dokumentům o přírodě, který chce a dokáže ilustrovat prakticky cokoli od subtilního poletování vloček až po podmořský výlev lávy.

Sigur Rós si teď takový podvratný dokument převlečený za koncertní film natočili sami. A aby to bylo ještě složitější: premiéru DVD Heima doprovází dvojalbum Hvarf-Heim, které disk nekopíruje, ale lehce dotváří.

Pohrávání si se slovem domov (ve významu CD Heim) a jeho tvarem doma (Heima na DVD) tvoří základ konceptu, při kterém kapela odehrála během léta 2006 sérii vesměs neohlášených koncertů na nejrůznějších místech Islandu.

Od nejgigantičtějšího v dějinách země v Reykjavíku po malá vystoupení ve vesničkách, opuštěné rybárně, za polární noci nebo v protestním táboře proti stavbě přehrady.

Deska Heim prezentuje akustickou polohu turné; i když plně nekoresponduje s filmem, zaznamenává skladby, v nichž se kapela vzdala elektrických aranží. A smysl slova domov tu dostává nejen nádech svlečenosti a uvolněnosti, ale taky trochu tepláků a poflakování se.

Heima - trailer

Pokud tuto domáckost zaznamenáte na album, stávají se ze Sigur Rós trošku VyVolení, kteří si mezi sebou sice nenadávají, ale stejně jako partu soutěžící o drahou káru je sžírá nuda.

V kombinaci s druhým diskem Hvarf (ztracení nebo útočiště další spojitost s domovem), který shromažďuje znovu nahrané zastrčené skladby, se z dvojcédéčka stane něco, co máte chuť kapele spíš prominout, než že byste z toho byli nadšení.

Ohnisko pohledu na domov ale totálně otáčí a do vyhovujícího kontextu dává Heima film, který je v trojici novinek stěžejní. Najednou přestává být posluchač návštěvníkem nebo voyeurem. Naopak jsou to Sigur Rós, kdo se musí zout, jak je na Islandu zvykem.

Foto: Aktuálně.cz
 

Heima propojuje všechny symptomy "návratu" z cest po světě (stažení se od chaosu a hudebního byznysu, který zůstal za mořem) s více méně stereotypní představou Islandu. Tedy zemí rezervovaných lidí, vlněných svetrů, nesmiřitelné přírody a kontinentálního přechodu mezi Evropou a Amerikou.

Živá provedení skladeb ve skromných interiérech nebo pod širým nebem před zachumlaným publikem prostříhávají rozhovory s kapelou a rozbory krajiny na pomezí National Geographic a vizuální poezie pro zhulence.  

Vlastně se při opětovném zhlédnutí ukazuje, že Heima prostřednictvím průvodců Sigur Rós vypráví o národopisu Islandu; ne naopak.

A kuriózní rozhodně je, že i když narážíte na emblematická klišé a formule - a to lze uplatnit jak na tvorbu Sigur Rós, tak image Islandu - uzemní vás, že vyrůstají ze zřejmých souvislostí a jsou tím pádem naprosto odůvodněné.

Pokud tedy pokládáte v nějakém ohledu hudbu Sigur Rós za magickou, navázanou na přírodu, neřku-li transcendentální, Heima vám do toho konceptu vnese řád a logiku  - aniž by ho zbavila krásy. A to jen a jen pro vaše dobro. 

Sigur Rós: Hvarf-Heim. 2CD, 72 minut. Vydala firma EMI 2007. - Sigur Rós: Heima. DVD, film 97 minut, extra materiály 217 minut. Vydala firma EMI 2007. Oficiální stránka projektu ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy