Z jeho snů se staly noční můry. Do Varů přijíždí snílek Johnny Depp

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
18. 8. 2021 13:32
Nejprve hrál obyčejného kluka ze sousedství nebo středoškoláka, který je ve skutečnosti detektivem. Johnny Depp, jenž nyní přijíždí na filmový festival v Karlových Varech, proslul spoluprací s režisérem Timem Burtonem i snímky jako Mrtvý muž nebo Strach a hnus v Las Vegas. A samozřejmě coby kapitán Jack Sparrow z Pirátů z Karibiku. V posledních letech však zažívá pád.
Johnny Depp v prvních Pirátech z Karibiku z roku 2003. | Video: Walt Disney Pictures

Na vlnách hollywoodských trháků

"Nejsem na velkorozpočtové filmy. Nikdy jsem o ně nestál," řekl herec roku 1997 časopisu Variety. Byť vždy snil o hollywoodské dráze, odmítl mnoho potenciálních komerčních hitů, třeba Nebezpečnou rychlost, která udělala hvězdu z Keanua Reevese, nebo roli, kterou v Interview s upírem posléze dostal Brad Pitt.

V roce 2003 se však Johnny Depp stal kapitánem Jackem Sparrowem a zároveň tváří snímku, který už svou podstatou ztělesnil to nejnižší z hollywoodské továrny na sny: nutkání proměnit v divácký hit naprosto cokoli, co je po ruce. V tomto případě pouťovou atrakci z Disneyho zábavního parku.

Film Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly byl vodou na mlýn všem kritikům hollywoodské mašinerie, ve které nejde o originální příběhy a nápady, ale nekonečnou recyklaci. To je však poněkud zjednodušující pohled, neboť režisér Gore Verbinski prokázal, že i podle lunaparku se dá natočit dynamická dobrodružná oddechovka.

Šlo o řemeslně solidní podívanou, přestože jako by už tady Depp začínal trochu "jet na autopilota". Jako by se ze schopnosti neustále stát kousek vedle světa a divit se všemu kolem stala macha, jež jednoho z předních herců své generace v poslední dekádě chvílemi proměnila až v parodii sebe sama.

Nehledě na to Depp postavu Jacka Sparrowa, kterou vymodeloval podle svého oblíbence, kytaristy Keitha Richardse z Rolling Stones, dodnes hájí.

 

Právě se děje

Další zprávy