Nejvíc nominací na Oscara má film s Michelle Yeoh, uspět mohou i Češi

Reuters Kultura ČTK Reuters, AP, Kultura, ČTK
24. 1. 2023 15:24
Výpravný životopis Elvise Presleyho, temná komedie Víly z Inisherinu nebo dobrodružství z takzvaného multiverza nazvané Všechno, všude, najednou získaly nominace na Oscara pro snímek roku. V úterý odpoledne středoevropského času to oznámila americká Akademie filmového umění a věd.
Film Všechno, všude, najednou je extravagance pozoruhodně a rozkošně plná všeho, hodnotí kritička Jindřiška Bláhová z týdeníku Respekt. | Video: Jindřiška Bláhová, Blahoslav Baťa

Mezi nominovanými se objevila česká maskérka Linda Eisenhamerová za novou německou adaptaci románu Na západní frontě klid od Netflixu. Na cenu byla navržena s kolegyní Heike Merkerovou. Třiačtyřicetiletá Eisenhamerová dříve pracovala na seriálu Vyšehrad nebo filmech Iluzionista a Anthropoid, za nějž byla nominovaná na Českého lva.

Uspět mohou též specialista na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar i zvukař Viktor Prášil, další spolutvůrci nové verze Na západní frontě klid.

O nejprestižnější cenu v Hollywoodu, Oscara pro nejlepší film, budou letos dále usilovat Fabelmanovi, což je autobiograficky laděné drama o dospívání režiséra Stevena Spielberga, nebo velkorozpočtové sci-fi Avatar: The Way of Water, které v těchto dnech přepisuje tabulky komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob.

Desítku nominací na Oscara pro film roku uzavírají akční Top Gun: Maverick, příběh o dirigentce nazvaný Tár, společenská satira Trojúhelník smutku, pohled do světa žen v izolované náboženské komunitě Women Talking a Na západní frontě klid. Vítězové budou oznámeni 12. března na galavečeru, jejž má moderovat komik Jimmy Kimmel.

Nejlepší výchozí pozici má Všechno, všude, najednou s herečkou Michelle Yeoh v hlavní roli. Toto nezávislé sci-fi režisérů Daniela Scheinerta a Daniela Kwana může dohromady posbírat 11 sošek, nejvíc ze všech navržených titulů, spočítala agentura AP.

Na cenu za herectví aspirují Ana de Armas za roli Marilyn Monroe ve filmu Blondýnka, Cate Blanchett coby sporná dirigentka z dramatu Tár nebo z mužů Brendan Fraser, který ve filmu Velryba ztvárnil muže vážícího 270 kilogramů. Aby na plátně působil opravdově, Fraser musel využít takzvaný prostetický make-up. Nasadit jej někdy trvalo až šest hodin a herec měl problémy se vůbec fyzicky pohybovat.

Předávání cen Oscar, stejně jako Zlatých glóbů nebo hudebních Grammy, se poslední roky potýká s klesající sledovaností. Zejména mladší diváci namísto zdlouhavého televizního ceremoniálu dávají přednost sociální síti Tiktok nebo serveru YouTube.

Na loňských Oscarech se o rozruch postaral komik Will Smith, když dal facku komikovi Chrisi Rockovi za urážku své ženy. Přenos sledovalo 15,4 milionu lidí, což bylo druhé nejnižší číslo v historii. Ceny jsou udělovány od roku 1919.

Vloni také na Oscarech poprvé ve větším bodovaly streamovací služby. Snímek roku nazvaný V rytmu srdce vyprodukovala videotéka Apple TV+ a služba Netflix posbírala 27 nominací. Symbolicky to reflektovalo posun, k němuž došlo během pandemie koronaviru, kdy nejen lidé v USA sledovali filmy doma místo toho, aby chodili do biografu, připomíná agentura AP.

O vítězích letošního ročníku rozhodne zhruba deset tisíc herců, producentů, režisérů a dalších členů Akademie filmového umění a věd.

Vybrané nominace na ceny Oscar 2023

Nejlepší film
Na západní frontě klid
Avatar: The Way of Water
Víly z Inisherinu
Elvis
Všechno, všude, najednou
Fabelmanovi
Tár
Top Gun: Maverick
Trojúhelník smutku
Women Talking

Režie
Martin McDonagh - Víly z Inisherinu
Daniel Kwan and Daniel Scheinert - Všechno, všude, najednou
Steven Spielberg - Fabelmanovi
Todd Field - Tár
Ruben Ostlund - Trojúhelník smutku

Nejlepší herečka
Cate Blanchett - Tár
Ana de Armas - Blondýnka
Andrea Riseborough - To Leslie
Michelle Williams - Fabelmanovi
Michelle Yeoh - Všechno, všude, najednou

Nejlepší herec
Austin Butler - Elvis
Colin Farrell - Víly z Inisherinu
Brendan Fraser - Velryba
Paul Mescal - Aftersun
Bill Nighy - Living

Herečka ve vedlejší roli
Angela Bassett - Black Panther: Wakanda nechť žije
Hong Chau - Velryba
Kerry Condon - Víly z Inisherinu
Jamie Lee Curtis - Všechno, všude, najednou
Stephanie Hsu - Všechno, všude, najednou

Herec ve vedlejší roli
Brendan Gleeson - Víly z Inisherinu
Brian Tyree Henry - Mosty
Judd Hirsch - Fabelmanovi
Barry Keoghan - Víly z Inisherinu
Ke Huy Quan - Všechno, všude, najednou

Kamera
Na západní frontě klid
Bardo, falešná kronika několika pravd
Elvis
Říše světla
Tár

Zahraniční film
Na západní frontě klid - Německo
Argentina, 1985 - Argentina
Blízko - Belgie
Íá - Polsko
The Quiet Girl - Irsko

Výprava
Na západní frontě klid
Avatar: The Way of Water
Babylon
Elvis
Fabelmanovi

Střih
Víly z Inisherinu
Elvis
Všechno, všude, najednou
Tár
Top Gun: Maverick

Animovaný film
Pinocchio Guillerma del Tora
Marcel the Shell With Shoes On
Kocour v botách: Poslední přání
Mořská příšera
Proměna

Dokumentární film
All That Breathes
All the Beauty and the Bloodshed
Erupce lásky
Dům z třísek
Navalnyj

Soundtrack
Na západní frontě klid
Babylon
Víly z Inisherinu
Všechno, všude, najednou
Fabelmanovi

Scénář
Víly z Inisherinu
Všechno, všude, najednou
Fabelmanovi
Tár
Trojúhelník smutku

 

Právě se děje

Další zprávy