Od Spielberga a Hankse. Trailer ukazuje seriál o letcích, kteří bombardovali nacisty

Kultura Kultura
10. 11. 2023 6:15
Osudy amerických letců, kteří za druhé světové války bombardovali cíle v nacistickém Německu, odvypráví nová hraná minisérie Vládcové nebes. Produkovali ji Steven Spielberg, Tom Hanks a Gary Goetzman, autoři úspěšných seriálů ze stejné doby Bratrstvo neohrožených a Pacifik. Novinku koncem ledna odvysílá videotéka Apple TV+, která z ní nyní vydala první trailer.
První díl minisérie Vládcové nebes bude ve videotéce Apple TV+ k vidění 26. ledna. | Video: Apple TV+

Jak píše server Variety.com, devítidílná minisérie se zaměřuje na osudy skutečných amerických pilotů Galea Clevena či Curtise Biddicka. Hrají je Austin Butler, který na sebe nedávno upozornil rolí Elvise Presleyho, a Barry Keoghan proslavený loňskými Vílami z Inisherinu.

Některé epizody režíroval Američan Cary Joji Fukunaga, podepsaný pod bondovkou Není čas zemřít nebo první řadou seriálu Temný případ.

Novinka vznikla adaptací stejnojmenné knihy Donalda L. Millera, kterou v českém překladu Marka Pavky a Petra Šťastného vydalo nakladatelství CPress. Konkrétně se minisérie zaměří na 100. bombardovací skupinu, anglicky přezdívanou The Bloody Hundredth neboli Krvavá stovka, z osmé letecké armády amerických sil. Její příslušníci v dálkových bombardovacích letounech Boeing B-17 Flying Fortress provedli mimo jiné nálety na Berlín, Hannover nebo Drážďany.

"Letka za letkou stoupaly k nebi, kde se formovaly do skupin a křídel, a pak odlétaly na jihovýchod, ke svým cílům za mořem. Za šesti sty třpytícími se a blikajícími křídly zůstávaly na obloze Anglie bílé kondenzační stopy," cituje Miller v knize vojenského historika Johna Keegana, který vyrůstal v Anglii a viděl stroje vzlétat.

Členové osmé letecké armády se účastnili také náletu na chemičku v blízkosti Záluží u Mostu a provedli poslední nálet na plzeňskou Škodovku v dubnu 1945. Zda se některé z těchto událostí dostanou do minisérie, není jasné. Miller v knize oba incidenty zmiňuje.

Steven Spielberg s Tomem Hanksem se tématem druhé světové války zabývají od roku 1998, kdy Spielberg natočil oscarový film Zachraňte vojína Ryana s Hanksem v hlavní roli. Tři roky nato společně vyprodukovali desetidílnou minisérii Bratrstvo neohrožených, která vyprávěla o elitní jednotce americké armády zvané Easy Company a získala Zlatý glóbus i sedm televizních cen Emmy.

Na úspěch Bratrstva neohrožených se v roce 2010 pokusili Spielberg s Hanksem navázat další minisérií Pacifik, oceněnou dokonce osmi Emmy. Novinku, tedy Vládce nebes, začali vyvíjet krátce nato původně opět pro televizi HBO. Kvůli vysokému rozpočtu, jenž podle webu The Hollywood Reporter dosáhl až 250 milionů dolarů, tedy asi 5,7 miliardy korun, však projekt nakonec převzal Apple.

Minisérie chce ukázat, co všechno piloti ve válce riskovali a jak intenzivní mezi nimi v důsledku toho vznikala přátelství. "Někteří byli sestřeleni a zajati, jiní zraněni nebo zabiti. A další měli to štěstí, že se vrátili. Ať už je čekal jakýkoliv osud, zkušenost je poznamenala všechny," stojí v anotaci minisérie.

 

Právě se děje

Další zprávy