Včely, techno, nebinární lidé: Pestré české dokumenty na jihlavském festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2022 19:35
Výlet brněnských intelektuálů na západ Ukrajiny, osobní svědectví absolventa pražské FAMU, jenž se necítí ani jako muž, ani jako žena, či portrét DJe NobodyListen nabídne 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Začíná v úterý, potrvá do 30. října. Zdejší tvorbu nabízí v programové sekci Česká radost.
Film Neviditelné krajiny uvede Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. | Video: MFDF Ji.hlava

Jak se loví zvuky?

Neviditelné krajiny
Režie: Ivo Bystřičan, sekce Česká radost

Zprvu vypadá jako trochu zbrklý a nešikovný rybář. Muž postávající uprostřed islandské přírody však do vody, v níž plavou drobné ledové kry, nenahazuje udici. V ruce drží štangli, s jejíž pomocí se nechystá lovit candáty ani lososy, ale zvuky.

Disciplína zvaná field recording je pozoruhodným hudebním proudem spoléhajícím na terénní nahrávky. Patří k těm nejjemnějším odvětvím ambientní či abstraktní muziky, ale zároveň jde o pozoruhodnou paralelu k dokumentaristické práci. Tvůrci vyrážejí sbírat materiál, místo nástrojů v jejich díle hraje krajina, ať už jde o přírodní scenérie, nebo o industriální prostředí.

Filmař Ivo Bystřičan se s hudebníky Václavem Havelkou a Panem Thorarensenem vydává na zvukově i vizuálně uhrančivý průzkum terénu. Jeho snímek nazvaný Neviditelné krajiny ale není jen portrétem tohoto odvětví hudební činnosti. Za účasti filozofa Lukáše Likavčana a dalších protagonistů zkoumá také společensko-politické rozměry. "Cílem česko-islandského uměleckého projektu je zaměřit se zejména skrze zvuk na kritické infrastruktury a zlomová místa budoucnosti," komentuje svou snahu filmař. Natočil pozoruhodnou zprávou o tom, co vše nám může zvuk říci o světě či čase.

 

Právě se děje

Další zprávy