Včely, techno, nebinární lidé: Pestré české dokumenty na jihlavském festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2022 19:35
Výlet brněnských intelektuálů na západ Ukrajiny, osobní svědectví absolventa pražské FAMU, jenž se necítí ani jako muž, ani jako žena, či portrét DJe NobodyListen nabídne 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Začíná v úterý, potrvá do 30. října. Zdejší tvorbu nabízí v programové sekci Česká radost.
Film Generace A: Ať si každej dělá, co chce uvede Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. | Video: MFDF Ji.hlava

Život jako nekonečný večírek

Generace A: Ať si každej dělá, co chce
Režie: Kryštof Zvolánek, sekce Česká radost

V taneční zónu nabitou energií umí proměnit proslulý berlínský klub i kulturní dům ve Zlíně, kde zrovna probíhá maturitní ples. Hudební producent a DJ Jakub Strach si přezdívku NobodyListen vymyslel, když coby náctiletý začal skládat první beaty. Neobvyklý anglický tvar už je dnes uznávanou značkou.

NobodyListen patří nejen k nejžádanějším dýdžejům, také pod svou značkou Addict pořádá vyhlášené hudební mejdany, které mají za cíl proměnit často fádní tuzemské kluby v zóny, kde hraje nejen kvalitní hudba z celého světa, ale také tu panuje světová atmosféra. Kryštof Zvolánek ve snímku Generace A: Ať si každej dělá, co chce zachycuje hudební um protagonisty, život jeho "party", ke které patří večírky a kocoviny, ale také náročné chirurgické zákroky. Ty musí Jakub Strach podstoupit kvůli nehodě, během níž přišel o zuby a kus čelisti. Je to vhled do života člověka, který kromě hudby má rád módu, design i vzhled. Musí se vyrovnávat s tím, že mu chybí kus obličeje, musí nosit protézy.

Snímek se ale dotýká též pocitů a nálad celé generace dvacátníků a třicátníků i povahy dnešního klubového prostředí, ke které vedle progresivní elektronické hudby patří drogy. Nebo mizogynie, jelikož Praha stále ještě není tak otevřená jako Berlín čili místo číslo jedna na hudební mapě Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy