Včely, techno, nebinární lidé: Pestré české dokumenty na jihlavském festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2022 19:35
Výlet brněnských intelektuálů na západ Ukrajiny, osobní svědectví absolventa pražské FAMU, jenž se necítí ani jako muž, ani jako žena, či portrét DJe NobodyListen nabídne 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Začíná v úterý, potrvá do 30. října. Zdejší tvorbu nabízí v programové sekci Česká radost.
Film Vyšetřovatel uvede Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. | Video: MFDF Ji.hlava

Nechme spát démony války

Vyšetřovatel
Režie: Viktor Portel, sekce Opus Bonum a Česká radost

Dnes nejčastěji kráčí ulicemi Manhattanu, kousek od míst, kde má kancelář. Zásadní životní zkušenosti ale pobral v mnohem méně úhledných uličkách na jihu Evropy. Vladimír Dzuro stál jako první český vyšetřovatel u zrodu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Deset let rozkrýval tamní zločiny. A nyní působí coby šéf kanceláře úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku.

"Ten rok ve válce mě změnil. Zkušenost s tím, jak snipeři doslova loví lidi, jak zabíjejí děti, mě přiměla k tomu, že jako kriminalista mám morální povinnost zapojit se do tribunálu, který zrovna vznikal," vzpomíná protagonista nového českého dokumentu Vyšetřovatel režiséra Viktora Portela na drsné období 90. let minulého století.

Ve snímku je jasně vidět, jak bolestivé jsou dozvuky toho konfliktu. "Měli bychom nechat spát démony války. V bývalé Jugoslávii se stalo mnoho špatného na obou stranách," říká Dzuro na jedné ze zahraničních přednášek. A po ní má co dělat, aby pamětníkům či jejich potomkům vysvětlil, že jeho pohled nechtěl být záměrně zkreslený.

Vladimír Dzuro diváky doslova i obrazně provádí oprýskanými zákoutími chorvatského města Vukovar a dalšími místy, kde probíhaly masakry či etnické čistky. Viktor Portel natočil snímek odhalující krajinu Balkánu - včetně těch nejhorších jizev, které jí způsobily dějiny.

 

Právě se děje

Další zprávy