Včely, techno, nebinární lidé: Pestré české dokumenty na jihlavském festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2022 19:35
Výlet brněnských intelektuálů na západ Ukrajiny, osobní svědectví absolventa pražské FAMU, jenž se necítí ani jako muž, ani jako žena, či portrét DJe NobodyListen nabídne 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Začíná v úterý, potrvá do 30. října. Zdejší tvorbu nabízí v programové sekci Česká radost.
Film Návštěvníci uvede Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. | Video: MFDF Ji.hlava

Na kraji světa, tam kde ledy tají

Návštěvníci
Režie: Veronika Lišková, sekce Česká radost

Longyearbyen je nejsevernějším obydleným místem na Zemi. Ale to není jediný rekord tohoto městečka z norského souostroví Špicberky, kde žije 2400 lidí. Místní obyvatelé jsou zároveň z 52 různých národností. Patří k nim také vědkyně Zdenka Sokolíčková, která sem s rodinou přijela zkoumat právě to, jak se v tak zvláštním místě kousek od severního pólu žije. "Takhle v klidu, takhle vyrovnaně jsem se necítila několik let," poznamenává hrdinka snímku Veroniky Liškové nazvaného Návštěvníci, když se třemi malými dětmi kráčí fotogenickou, sněhem pokrytou krajinou.

"Chtěla bych nabídnout těm lidem, kteří tu žijí, nějakou interpretaci místa a změn, jimiž prochází. Aby jim to pomohlo lépe se orientovat," komentuje svou činnost v končinách, které se proměnily v tak pestrou komunitu, neboť tu není potřeba vízum. Stačí doložit, že máte práci a byt.

Režisérka natočila portrét nepatrného, leč podmanivého kousku země kdesi na severu, jenž je plný paradoxů. "Člověk se tady může nadechnout. Není to jak ve velkým městě, kde máte pocit, že o stejnej doušek tu bojují statisíce dalších lidí," říká Sokolíčková. Jenže navzdory kráse místní přírody tu lidé i krajina trpí v důsledku globálních změn. Ledovce tají, mezilidské vazby se trhají. A snímek se odvíjí jako uhrančivá sonda do partnerského i společenského soužití v mikrokosmu na konci světa, v němž se přitom odráží trable celé planety.

 

Právě se děje

Další zprávy