Včely, techno, nebinární lidé: Pestré české dokumenty na jihlavském festivalu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
22. 10. 2022 19:35
Výlet brněnských intelektuálů na západ Ukrajiny, osobní svědectví absolventa pražské FAMU, jenž se necítí ani jako muž, ani jako žena, či portrét DJe NobodyListen nabídne 26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Začíná v úterý, potrvá do 30. října. Zdejší tvorbu nabízí v programové sekci Česká radost.
Snímek z Banditů pro baladu.
Snímek z Banditů pro baladu. | Foto: MFDF Ji.hlava

Brněnští bandité jedou na Koločavu

Bandité pro baladu
Režie: Vladimír Morávek, sekce Česká radost

"On je to opravdu koňak," vykřikuje herec Miroslav Donutil, udivený, že v nádobě není nějaká náhražka v podobě čaje. "No jo, nezávislá produkce." Za tou produkcí stojí divadelník a režisér Vladimír Morávek, který se rozhodl po svém utkat se slavnou Baladou pro banditu.

Snímek Bandité pro baladu je lyrickou groteskou i svéráznou road-movie, v níž se parta brněnských intelektuálů vydává do dějiště slavné předlohy Ivana Olbrachta, na západoukrajinskou Koločavu. Nejde o klasický dokument, nýbrž rozpustilé pásmo scén a scének, kde se utkávají staré i nové záběry a původní baladické prvky střídá absurdní divadlo.

"Takže jaký byl plán předtím, než celý ten zmatek začal?" zaznívá opakovaně ve snímku, jemuž nic není svaté, ale který si zároveň nechce jen dělat bohapustou legraci za využití zběsilého střihu. Vladimír Morávek původní hru ze 70. let vrátil do repertoáru brněnského Divadla Husa na provázku v trochu tvrdší a rockovější podobě. Nyní tvůrci a protagonisté, mezi nimiž nechybí Norbert Lichý ani ukrajinští neherci, hledají nový prostor, jak rozvinout poetiku původního díla.

 

Právě se děje

Další zprávy