Vstupte do pirátské manéže. Uvidíte Jacka Sparrowa

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 5. 2007 0:00
Cirkus bude, rozhodli tvůrci. A splnili to
Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa
Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa | Foto: Falcon

Recenze - Piráti z Karibiku 3 - "prozatím" - uzavírají veleúspěšnou sérii a komerční očekávání vkládaná do třetího dílu byla pochopitelně obrovská. Hned na začátku je tedy třeba říct, že snímek s podtitulem Na konci světa je se vší usilovností překonává.

Elizabeth Swannová, Will Turner a kapitán Barbossa vyrážejí na misi za Jackem Sparrowem, kterého konec druhého dílu zastihl ve střevech Krakena. Záchrana začíná v Singapuru, kde je třeba ukrást mapu čínskému pirátskému vůdci Sao Fengovi, kterého ztvárnila nová tvář série - Chow Yun-Fat.

Po vyzvednutí Jacka z očistce ale samozřejmě není vyhráno. Do konce zbývají skoro dvě hodiny a světová moře nadále brázdí Bludný Holanďan, kterého skrze srdce Davyho Jonese ovládá slizký lord Beckett. Hodlá piráty potřít a jedinou možností záchrany je jejich spojenectví. To může posvětit až světový sněm v Zátoce vraků a následná finální bitva v malströmu.

K tomu je třeba bokem vyřešit řadu dílčích motivů a uzavřít ty tuny dějových linek, které se nahromadily od minulých dílů. Na lodi Davyho Jonese dál otročí Turnerův otec, bohyně Kalypsó má jakési nevyřešené milostné účty s Davym Jonesem a k tomu přibyla řada starých i nových zrad a protivenství.

Na jeden film je toho trochu moc a není divu, že Piráti z Karibiku 3 se s tou záplavou nevyrovnávají zdaleka tak lehce jako s  nepřáteli na moři i na souši. Aby při tom uspokojili všechna ta očekávání, přicházejí s metodou zahlcení atrakcemi.

Posunujeme se od jedné ke druhé, výstup střídá výstup a trochu to připomíná cirkus - námět série ostatně vychází z jedné zastávky v  Disneylandu. A že Piráti mají všechno, co má správný cirkus mít, aby uspokojil očička dětiček a ironický odstup rodičů.

Pěkně vypravené obludárium z Bludného Holanďana v čele s chobotnatým Davy Jonesem a jeho sólem pro melancholický klavír je ještě obrostlejší flórou a faunou než minule.

Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow | Foto: Falcon

"Pan šíditel" Verbinski a jeho pomocníci z trikové maringotky do šapitó přivedou hned několika Jacků Sparrowů; jeho halucinace z konce světa patří mezi nejzábavnější momenty včetně armády kamenných písečných krabů. Na scénu místo Krakena vstoupí ona obří bohyně a hned devět pirátských kapitánů.

Cirkus má i kouzelníka - tedy nevyzpytatelnou čarodějnici - a jedno překvapení, byť ve všech materiálech dopředu medializované. Ano, velevážení, přistupte blíž a uvidíte Keithe Richardse v roličce Sparrowova otce.

Místo má ve správném cirkusu také chytrá opička, papoušek a dvojice komiků, která s oblibou nakukuje Elizabeth pod sukně a když spatří ve vodě duchy, nenapadne je nic lepšího, než na ně chtít hodit dělové koule.

Ani ostatní to nepřehánějí s charakterním herectvím, tady se přímo čekají výkony na hranici karikatury. Tentokrát se pitvoří i Elizabeth, které navíc tvůrci přiřkli post náčelnice všech pirátů a patetický závěrečný proslov.

Piráti z Karibiku: Na konci světa - Sao Feng (Chow Yun-Fat)
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Sao Feng (Chow Yun-Fat) | Foto: Falcon

O hlavním klaunovi ale samořejmě není pochyb. Jack Sparrow je ještě neurotičtější než kdy předtím, ovšem charisma Johnnyho Deppa ho drží v mezích - když se pře o velení nad lodí s kapitánem Barbossou i o velení nad sebou samým s malými Sparrowy slaňujícími po jeho vousech.

Filmaři měli k dispozici dostatek střelného prachu, make-upu, epizodních postav, speciálních efektů a detailních záběrů, aby zaujali pozornost publika i ve chvílích, kdy se manéž přestavuje nebo už pod vlivem toho všeho ochabuje.

Občas to způsobuje menší přehlednost a ztrátu logiky, ale takové disciplíny se v Pirátech nepěstují. Jsou tu, aby pobavili, a tuhle disciplínu naopak zvládají víc než skvěle. Divákům dávají za jejich peníze to, co chtějí, i když ke konci tomu stroji na velkolepou podívanou  trochu padá řemen.

Otevřený konec svádí k vzniku čtvrtého dílu, ale jak říká nezdárnému synkovi Keith Richards předtím, než z kapsy vyloví jeho maminku: "Nejde jen o to žít věčně, Jackie. Ten fígl je vydržet žít věčně sám se sebou."

Piráti z Karibiku: Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At the World´s End), USA 2007, scénář Ted Elliott a Terry Rossio, režie Gore Verbinski, hrají Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Chow Yun-Fat a další. 168 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy