Pátý Potter v moci marketingové magie

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 7. 2007 0:00
Z knihy moc nezbylo, ale film tak drží pohromadě
Harry Potter a Fénixův řád
Harry Potter a Fénixův řád | Foto: Warner Bros.

Recenze - Potterovský stroj jede na plný výkon už deset let; za tu dobu vychrlil šest knih, pět filmů a her plus bezpočet výrobků a hraček s jediným tématem - Harry Potterem. Kdyby neexistovalo slovo fenomén, musela by si ho Rowlingová, potažmo studio Warner Brothers vymyslet.

Každý nový přírůstek do knižní i filmové série je už vlastně "jen" další součástí toho mohutného toku z mnoha zdrojů, u snímků plných celebrit to platí dvojnásob. I kritické reakce jsou součástí té záplavy a nepřímo násobí její sílu. Stejně jako nekonečné diskuse fanoušků o tom, co se do kterého filmu nevešlo.

Představa, že by některý z nich nešel do kina, je iluzorní. Tentokrát by ale měli být docela spokojeni. Přes drastickou redukci původní knižní předlohy dostávají docela působivý film, i když oproti trojce a čtyřce znamená mírný kvalitativní ústup. 

Pátý školní rok v Bradavicích se nese ve znamení nedůvěry ministerstva kouzel, která vyústí v dosazení zástupkyně úřadu Dolores Umbridgeové do "klíčové" funkce učitelky obrany proti černé magii.

Zdánlivě půvabná osůbka se zálibou v růžových kostýmcích a koťátkách zavede tvrdý režim, ale v jejích lekcích se toho nikdo moc nenaučí. Harryho duši zatím sžírají noční můry, které odhalují jeho těsné spojení s Voldemortem.

Spolu s Ronem a Hermionou Harry ustaví Brumbálovu Armádu a spolužáky vyučuje obraně proti černé magii. Do boje už zbrojí i Fénixův řád, tajné společenství kouzelníků, kteří si uvědomují nebezpečí vzrůstající Voldemortovy síly.

Harry Potter a Fénixův řád
Harry Potter a Fénixův řád | Foto: Warner Bros

K finálnímu souboji Brumbálovců a Fénixářů proti Smrtijedům a Voldemortovi dojde v prostorách ministerstva. V kinech Imax si diváci působivé finále vychutnají ve verzi 3D - ale slogan "zlo, na které si můžete sáhnout" nefunguje u Voldemorta zdaleka tak dobře jako u jiných potvor.

Devítiletý Harry Potter začínal jako relativně bezstarostné děcko v rukou rutinéra Chrise Columbuse. Částečně se emancipoval ve třetím filmu pod vedením Alfonsa Cuarona a ve čtvrtém z moci Mikea Newella.

Pátý díl je trochu krokem zpět pod křídla producentů, kteří experimenty sledují spíše s nedůvěrou. Nový Potter se drží temnější linie coby předtuchy blížícího se Zla, ale trochu rezignuje na osobitost a snaží se pod vedením režiséra Davida Yatese držet pohromadě tu hromadu motivů, které předloha přináší.

Foto: Aktuálně.cz

Moc jiného ani dělat nemůže. Páté pokračování knihy je nejobsáhlejší ze všech a tvůrci museli radikálně krátit a nacpat všechno do dvou hodin. Řada zajímavých motivů úplně vypadla, další jsou osekané až na dřeň, třeba Hagridovy strasti s bratrobrem Drápem. Přesto je výsledkem víceméně kompaktní snímek o Harryho osamělosti a výlučnosti osudově dané dávným spojením s vy-víte-kým.

Harry Potter je o něco dospělejší, současně o dost (adolescentně) zmatenější: nikdo mu nevěří, že se opravdu utkal s lordem Voldemortem, většina spolužáků ho považuje za snílka, který jen zveličuje. Harry se pubertálně uzavírá do sebe i ve vztahu k Ronovi i Hermioně. Podobně se i celý film vzdává akčnosti na úkor psychologizace a kouzel i triků na úkor dialogů.

Moc časů není ani pro oddych či legrácky; ty tu obstarávají ponejvíce dvojčata Weasleyovic, jejichž ohňostrojový kanadský žertík namířený na Dolores Umbridgeovou patří k zábavným vrcholům. Působivé jsou i jiné trikové sekvence - hned úvodní průlet na košťatech nad nočním Londýnem a Temží i scény s Brumbálovou armádou.

Foto: Aktuálně.cz

Na plátna se vracejí všichni staří známí, ovšem ústřední trojice stárne poněkud rychleji, než by se na malé kouzelníky slušelo. Daniel Radcliffe definitivně přišel o své chlapecké charisma a do toho mužného ještě zcela nedospěl. I do rozervaného adolescenta má přitom obrýlený slušňáček daleko.

Z nových postav je nejzábavnější Dolores Umbridgeová v podání Imeldy Staunton. Vyřádili se na ní kostýmní výtvarníci i výprava, která ji vybavila hordou mňoukajících portrétů koťátek, která zaplňují její školní - pochopitelně růžový - budoár.

Její stylizace je v ostrém kontrastu k temnému teroru, který na škole zavede. Mile trhlá a dobře obsazená je i postava Lenky Láskorádové čili Lenky Střelenky; mohutně medializovaného polibku se ovšem dočká Cho Changová.

Foto: Aktuálně.cz

Do českých kin vstupuje film především v dabované verzi; ta naopak moc nereflektuje stárnutí série i hrdinů - její styl je zamířený primárně na dětské publikum a zážitek notně shazuje. Ale debaty o tom, jak se pátý díl povedl, už brzy přehluší reakce na poslední knihu. A pak už bude skoro čas na první zvěsti o šestém filmu.

Na pořádné zhodnocení pátého dílu (nejen) v souvislostech celé série přijde čas, až někdy všechny filmy vyjdou v jednom, pěkně vyvedeném digipacku. Že se takový balíček bude prodávat víc než skvěle netřeba pochybovat.

Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and Order of Phoenix), Velká Británie 2007. Sénář Michael Goldenberg podle románu J. K. Rowlingové, režie David Yates, hrají Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watsonová, Helena Bonham Carterová, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, Emma Thompson, Imelda Staunton a další. 142 minut, distribuce Warner Bros.

 

 

Právě se děje

Další zprávy