Nejdřív se za ním potopil, pak utopil jeho obří maketu. Jak Cameron točil Titanic

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
9. 2. 2023 11:40
Amerického režiséra Jamese Camerona odjakživa fascinovala voda. První velké podmořské dobrodružství zhmotnil ve sci-fi Propast z roku 1989, ostatně i trikový průlom filmu Terminátor 2: Den zúčtování spočíval v tom, že padouch je z tekutého kovu. Teprve zfilmováním zkázy lodi Titanic se však Cameron definitivně zapsal do dějin.
James Cameron se potápí na dno Mariánského příkopu. | Video: Telegraph / National Geographic

Vědec a dokumentarista

James Cameron rád překonává mety také v reálném světě. Sedm let strávil konstrukcí batyskafu, ve kterém pak dosáhl nejhlubšího místa v Mariánském příkopu, takřka 11 kilometrů pod hladinou. V roce 2012 se tam dostal jako první od roku 1960, kdy na dno klesl batyskaf Trieste.

Cameron byl navíc vybavený 3D kamerami, aby mohl nejen přeměřit skutečnou hloubku, ale též zaznamenat v co nejlepší kvalitě, jak to na dně vypadá.

Samotné lodi se režisér a producent věnoval také v dokumentech Tajemství Titaniku 3D z roku 2003 a Poslední tajemství Titanicu z roku 2005. S pomocí triků i kamerových technologií ukázal vrak na dně Atlantského oceánu tak, jak ho do té doby nikdo neviděl.

 

Právě se děje

Další zprávy