Přeživší, predátor, držitel Oscara. Polanski měl život jako z hollywoodského filmu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
17. 8. 2023 17:25
Tento pátek slaví devadesátiny režisér Roman Polanski, který má za sebou život jako z hollywoodského filmu. Z velké části nikoli coby hrdina, spíše padouch a psanec. Autor snímků Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či oscarového Pianisty za holokaustu přišel o matku, v 60. letech mu klan Charlese Mansona zavraždil těhotnou manželku. Poslední desítky let sám uniká před spravedlností.
Scéna z filmu Nůž ve vodě natočeného roku 1962. | Video: The Criterion Collection

Počátky: potíže i okamžitý úspěch

Roman Polanski měl potíže už s celovečerním debutem Nůž ve vodě z roku 1962. Scénář thrilleru, který se v lecčem vymyká klasickým žánrovým postupům, polské ministerstvo kultury původně odmítlo z důvodu "nejasného společenské ukotvení". Když absolvent filmové akademie v Lodži nezískal financování v Polsku, přepsal scénář do francouzských lokací, ale s penězi nepochodil ani tam. Nakonec text znovu upravil a mohl točit doma.

Minimalistický příběh manželů, kteří cestou k jezeru potkají mladého muže stopujícího uprostřed silnice a pozvou jej na svou plachetnici, vznikl jako dosud jediný Polanského film v polštině. Na festivalu v Benátkách získal cenu kritiků Fipresci a jako vůbec první polský snímek byl roku 1963 nominován na Oscara za nejlepší zahraniční dílo.

Na toho si ale režisér ještě musel dlouho počkat. Tehdy ho "porazil" Federico Fellini s osobním dramatem 8 a ½.

 

Právě se děje

Další zprávy