Přeživší, predátor, držitel Oscara. Polanski měl život jako z hollywoodského filmu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
17. 8. 2023 17:25
Tento pátek slaví devadesátiny režisér Roman Polanski, který má za sebou život jako z hollywoodského filmu. Z velké části nikoli coby hrdina, spíše padouch a psanec. Autor snímků Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či oscarového Pianisty za holokaustu přišel o matku, v 60. letech mu klan Charlese Mansona zavraždil těhotnou manželku. Poslední desítky let sám uniká před spravedlností.
Roman Polanski a Sharon Tateová na premiéře filmu Rosemary má děťátko, 1968.
Roman Polanski a Sharon Tateová na premiéře filmu Rosemary má děťátko, 1968. | Foto: AFP / Profimedia.cz

Sharon Tateová

K nejtemnějším epizodám v životě Romana Polanského patří noc z 8. na 9. srpna 1969, kdy takzvaná Rodina Charlese Mansona v americké Kalifornii zavraždila několik lidí včetně Polanského šestadvacetileté manželky, herečky Sharon Tateové. Byla v polovině devátého měsíce těhotenství. Vrahové ji, stejně jako ostatní oběti, ubodali desítkami ran nožem.

Rodina byla volnomyšlenkářskou skupinou stoupence hnutí hippies Mansona. Na jeho příkaz se trojice dívek a jeden muž vyzbrojili noži a vypravili k domu Tateové. Venku přestřihli telefonní drát, aby nikdo nemohl zavolat o pomoc, a uvnitř všechny zmasakrovali.

Při soudu s členy Rodiny, pachateli v USA asi nejsledovanější vraždy od atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho, veřejností otřásla nejen nevídaná brutalita, ale také nulová sebereflexe. Vražedkyně čin líčily beze špetky lítosti. Ba žertovaly, zpívaly, smály se pozůstalým do tváří, jak popsaly Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy