Přeživší, predátor, držitel Oscara. Polanski měl život jako z hollywoodského filmu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
17. 8. 2023 17:25
Tento pátek slaví devadesátiny režisér Roman Polanski, který má za sebou život jako z hollywoodského filmu. Z velké části nikoli coby hrdina, spíše padouch a psanec. Autor snímků Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či oscarového Pianisty za holokaustu přišel o matku, v 60. letech mu klan Charlese Mansona zavraždil těhotnou manželku. Poslední desítky let sám uniká před spravedlností.
Trailer z filmu Ples upírů. | Video: Warner Bros.

Démoni a paradoxy

Polanského kariéra je plná temné ironie a různých osobních posedlostí i bojů. Do svého prvního anglickojazyčného snímku Hnus z roku 1965 třeba obsadil Catherine Deneuveovou. Hraje osamělou, utlačovanou ženu, která se v londýnském bytě své sestry potýká s nezvanými hosty způsobem, jenž ostře kontrastuje s jejími dosavadními, spíše rozvernými hereckými výkony.

Polanski rád vykračoval mimo zavedené umělecké stezky. V následujícím filmu Ve slepé uličce už thrillerové napětí mísil s fraškou, podobně jako o rok později v tom následujícím, jejž napsal s Gérardem Brachem, tedy v Plesu upírů. Vznikl roku 1967 a míchá zneklidňující horor s podivným humorem včetně například vtipů na účet židovského upíra. Právě při tomto natáčení se Polanski seznámil s herečkou Sharon Tateovou.

Většina jeho tvorby má osobní povahu, byť ne vždy zkoumání vnitřních démonů přispělo ke kvalitě jeho děl.

 

Právě se děje

Další zprávy