Přeživší, predátor, držitel Oscara. Polanski měl život jako z hollywoodského filmu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
17. 8. 2023 17:25
Tento pátek slaví devadesátiny režisér Roman Polanski, který má za sebou život jako z hollywoodského filmu. Z velké části nikoli coby hrdina, spíše padouch a psanec. Autor snímků Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či oscarového Pianisty za holokaustu přišel o matku, v 60. letech mu klan Charlese Mansona zavraždil těhotnou manželku. Poslední desítky let sám uniká před spravedlností.
Hlavní roli ve filmu Tess ztvárnila tehdy osmnáctiletá Nastassja Kinski. | Video: The Criterion Collection

Adaptace kanonických děl

Polanski točil i tu největší klasiku, ať už Shakespearova Macbetha v roce 1971, nebo román Tess od Angličana Thomase Hardyho o osm let později. Vnitřní neklid a agónie viktoriánské hrdinky Tess jako by přitom byly i jeho vlastním.

Jednalo se o první film poté, co čelil žalobě a opustil USA. Paradoxně si vybral prózu, jež ve své době útočila na pokryteckou morálku. Nemohl točit v Anglii, kde by mu hrozilo vydání za oceán. A tak i ostrovní dominanty jako komplex menhirů Stonehenge musel znovu postavit na place ve Francii.

Navzdory různým etickým pochybám patří některé scény ze snímku, jenž získal tři Oscary za kameru, výpravu a kostýmy, k emočním vrcholům Polanského tvorby. Polanski věnoval Tess památce své zavražděné manželky Sharon Tateové.

K adaptacím se vracel i nadále, někdy však s rozporuplnými výsledky. Jako roku 2011 u filmové verze divadelní hry Yasminy Rezy nazvané Bůh masakru, kde se tóny krutého, dialogy prosyceného psychologického dramatu nepodařilo dostat na plátna s patřičnou účinností.

 

Právě se děje

Další zprávy