Přeživší, predátor, držitel Oscara. Polanski měl život jako z hollywoodského filmu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
17. 8. 2023 17:25
Tento pátek slaví devadesátiny režisér Roman Polanski, který má za sebou život jako z hollywoodského filmu. Z velké části nikoli coby hrdina, spíše padouch a psanec. Autor snímků Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či oscarového Pianisty za holokaustu přišel o matku, v 60. letech mu klan Charlese Mansona zavraždil těhotnou manželku. Poslední desítky let sám uniká před spravedlností.
Roman Polanski s herečkou Nastassjou Kinski při natáčení filmu Tess z roku 1979.
Roman Polanski s herečkou Nastassjou Kinski při natáčení filmu Tess z roku 1979. | Foto: AFP / Collection Christophel / Profimedia.cz

Temné stránky

Narodil se v Paříži v polské židovské rodině. Ta se roku 1937, kdy mu byly tři, vrátila do Krakova, kde následně zažila nacistickou invazi.

Druhou světovou válku prožil Roman Polanski coby chlapec v krakovském ghettu, po jeho zničení byl na útěku pod falešným jménem. Rodiče skončili v koncentračním táboře, matka zemřela v Osvětimi. V tu chvíli byla ve čtvrtém měsíci těhotenství.

Polanského tvorbu to navždy poznamenalo, jeho nejslavnější i méně známé snímky jsou plné osobních posedlostí, démonů a temných stránek. Takřka přesně v půli dosavadní životní pouti pak přišel skandál, jenž autorovo umělecké i osobní směřování proměnil podobně výrazně.

 

Právě se děje

Další zprávy