Přeživší, predátor, držitel Oscara. Polanski měl život jako z hollywoodského filmu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
17. 8. 2023 17:25
Tento pátek slaví devadesátiny režisér Roman Polanski, který má za sebou život jako z hollywoodského filmu. Z velké části nikoli coby hrdina, spíše padouch a psanec. Autor snímků Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či oscarového Pianisty za holokaustu přišel o matku, v 60. letech mu klan Charlese Mansona zavraždil těhotnou manželku. Poslední desítky let sám uniká před spravedlností.
Roman Polanski při natáčení v roce 1988.
Roman Polanski při natáčení v roce 1988. | Foto: Universal Images Group / Profimedia.cz

Skandál

V roce 1977 byl Polanski obviněn ze zneužití třináctileté Samanthy Gaileyové, později Geimerové. Žaloba čítala šest obvinění včetně znásilnění pod vlivem drog a podání ilegálních substancí nezletilé. Vše se stalo v losangeleském domě herce Jacka Nicholsona, který pár let předtím zazářil v Polanského filmu Čínská čtvrť. Toho času byl Nicholson na lyžařském výletě v Coloradu.

Polanski dívku se svolením její matky fotil pro francouzské vydání časopisu Vogue. Už polonahé pózy se sklenkou šampaňského se oběti podle jejího vyjádření nelíbily. Při druhém setkání bohužel zdaleka nezůstalo u nich.

Režisér se k činu přiznal a uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. Nakonec však utekl do Evropy v obavě, že soudce navzdory domluvě dospěje k přísnějšímu verdiktu, neboť na styk s nezletilou kalifornské zákony pohlížejí jako na znásilnění.

Od té doby se Roman Polanski ukrývá po Evropě v zemích, které ho nevydají do USA. Dodnes natáčí a svým působením vyvolává kontroverze.

Gaileyová ho roku 1988 zažalovala, od té doby mu v několika rozhovorech odpustila a naopak obvinila média i soud z toho, že jí a její rodině "způsobily větší újmu než Polanski". Naopak americká oscarová akademie filmaře teprve v roce 2018, na vrcholu aféry #MeToo, vyloučila.

 

Právě se děje

Další zprávy