Plukovník a gentleman, buddhista a gigolo. Herec Richard Gere slaví 70 let

tst tst
31. 8. 2019 14:39
Tuto sobotu se 70 let dožívá filmový gigolo i praktikující buddhista Richard Gere. Muž, který svými nejpopulárnějšími snímky nastartoval dvě filmové dekády. Prvně se proslavil Americkým gigolem z roku 1980. A podruhé o deset let mladším filmem Pretty Woman. Předtím i potom stihl spoustu věcí.
Nekvalitní záznam Gereovy scény s nožem z filmu Hledání pana Goodbara. | Video: Paramount Pictures

S nožem v posteli

"Zbožňoval jsem Richarda Brookse. To byl opravdový charakter, Hollywood postaru. Udělal most mezi starým a novým," vzpomíná Gere na svou první výraznou roli v Brooksově snímku Hledání pana Goodbara z roku 1977.

Upozornil na sebe minimálně scénou manického tance v ložnici, v níž figurovala vyděšená Diane Keatonová v posteli, nervní hudební doprovod a neonově svítící nůž v hercových rukou. Tohle zdaleka nebyl ten budoucí Gere, romantik a pravidelný výherce anket o nejvíce sexy muže.

"Tu postavu miloval," říká Gere o Brooksovi. "Společně jsme se popichovali, abychom ji dostali co nejdále." Právě na režiséra, který žil v letech 1912 až 1992, Gere vzpomíná jako na muže, který jej naučil hrát. "Uměl to vtlouci do hlavy. Byl neuvěřitelně agilní a energický."

Brooks mu dal rozkazem, že musí v každé scéně předvést něco nového a nečekaného, jinak se scéna do filmu nedostane. Gere tak měl dostatečnou motivaci oslnit publikum svou přítomností na plátně.

 

Právě se děje

Další zprávy