Plukovník a gentleman, buddhista a gigolo. Herec Richard Gere slaví 70 let

tst tst
31. 8. 2019 14:39
Tuto sobotu se 70 let dožívá filmový gigolo i praktikující buddhista Richard Gere. Muž, který svými nejpopulárnějšími snímky nastartoval dvě filmové dekády. Prvně se proslavil Americkým gigolem z roku 1980. A podruhé o deset let mladším filmem Pretty Woman. Předtím i potom stihl spoustu věcí.
Známá záverečná scéna z filmu Plukovník a gentleman. | Video: Paramount Pictures

Plukovník a gentleman

O dva roky později svou slávu stvrdil snímkem Plukovník a gentleman. V romantickém dramatu z roku 1982 využil své pohybové nadání a kvůli jedné scéně se naučil karate.

Snímek byl dobře přijat kritiky a znamenal obrovský komerční úspěch, s rozpočtem pouhých 6 milionů dolarů utržil 130 milionů. Jen dva tituly byly ten rok úspěšnější: E. T. Mimozemšťan a Tootsie.

Tady možná poprvé na plátně zafungovala ta filmová chemie, která z Richarda Gerea později učinila ikonu romantických snímků. Přitom s hereckou partnerkou Debrou Wingerovou při natáčení příliš nevycházeli. Jednou pronesla, že Gere je jako "cihlová zeď", narážejíc na jeho tvrdohlavost.

Na plátně to ale vypadalo jinak. "Je to báječný film prostě proto, že se tak moc snaží zaobírat se otázkami srdce," napsal tehdejší nejznámější filmový kritik Roger Ebert. "Ten film vám dá pocit, že jste tři metry vysocí," souhlasil jeho kolega Rex Reed.

Richard Gere byl za snímek nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce.

 

Právě se děje

Další zprávy